Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Куриер": Австрия ни отваря "въздушен" Шенген срещу приемане на бежанци от Сирия и Афганистан... и по-строг контрол по сухопътните граници...

Правно обвързващият текст за „Schengen Air“ беше изпратен на испанското председателство на Съвета на ЕС

Министерството на вътрешните работи във Виена заяви на 28 декември пред австрийската информационна агенция АПА, че призовава и за по-строг контрол по сухопътните граници и иска Румъния и България да приемат търсещите убежище, особено тези от Афганистан и

Иран изгони накуп над 60 000 афганистанци САМО за месец!

Пакистан гони афганистански мигранти заради самоубийствени атентати. И кой ги поиска веднага?

Министерството на вътрешните работи на Австрия е потвърдило, че след преговори на вътрешните министри на България, Румъния и Австрия в средата на декември е постигнато съгласие по правнообвързващ текст за допускането на България и Румъния в Шенгенското пространство по въздух. 

И трите искания на Виена са били взети предвид, съобщава австрийското издание "Куриер",  за което  Епицентър. бг написа още сутринта.

Тези искания са:

- увеличаване на присъствието на "Фронтекс" в България и Румъния,

- повече средства от Европейската комисия за стабилна защита на външните граници,

засилване на контрола по сухоземните граници и приемане на търсещи убежище в Австрия, особено от Афганистан и Сирия, от България и Румъния. 

Документът е бил изпратен вчера вечерта на испанското председателство на Съвета на Европейския съюз. 

Най-ранната възможна дата за въвеждане на схемата е март догодина, пише още изданието. 

Министерството подчертава, че в момента не се водят преговори за присъединяването на двете страни към сухопътния Шенген.

Австрия потвърди споразумението с Румъния и България за „Шенген Еър“, влизане по въздух без граничен контрол, пише австрийското издание "Ди Пресе".

Най-ранната възможна дата за влизането е март 2024 г, съобщи пък БНТ, като се позова на австрийски медии. 

Както вътрешното министерство потвърди пред АПА в събота, съответният правно обвързващ текст е изпратен до испанското председателство на ЕС в петък вечерта. Румъния обяви споразумението преди дни, съобщава "Ди Пресе".

Споразумението означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да трябва да влизат до други страни от ЕС през международните терминали в бъдеще, обяснява изданието. Паспортите се проверяват на изхода от авиокомпаниите с подкрепата на полицията. 

Министерството на вътрешните работи на Австрия потвърди споразумението с Румъния и България за "Шенген Еър" официално. Вчера вечерта е изпратен правнообвързващ документ на испанското председателство на ЕС, съобщава и Der Standard.

Споразумението означава, че в бъдеще пътниците от Румъния и България вече няма да трябва да летят до други държави от ЕС през международни терминали, а граничната проверка ще бъде извършвана на изхода - това обаче ще важи само за въздушните пътища.

Преди споразумението да бъде приложено всички държави-членки на ЕС трябва да го ратифицират. На практика това означава най-ранната възможна дата за въвеждане на регламента март 2024 г.

Понастоящем не се водят преговори за присъединяване на Румъния и България изцяло към Шенгенското пространство и следователно няма дата, заявяват още от Министерството на вътрешните работи.

Министерството на вътрешните работи във Виена заяви на 28 декември пред австрийската информационна агенция АПА, че призовава и за по-строг контрол по сухопътните граници и иска Румъния и България да приемат търсещите убежище, особено тези от Афганистан и Сирия.  "Според австрийското министерство на вътрешните работи тази година това се отнася за 2000 души, които трябва да се върнат в Румъния, и за 6000 души, които трябва да се върнат в България", оповести още в началото на месеца Der Standard.

Румъния и България, които са членове на ЕС от 2007 г. насам, бяха отхвърлени в края на 2022 г. от обширната зона, в която над 400 млн. души могат да пътуват свободно без контрол по вътрешните граници.

Австрия, която от години се оплаква, че й се налага да понася непропорционално голям брой незаконна имиграция в резултат на лошо защитените външни граници на Шенген, наложи вето на техните молби.

Шенгенското пространство е създадено през 1985 г. и включва 23 от 27-те държави-членки на ЕС, както и асоциираните им съседи Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Куриер": Австрия ни отваря "въздушен" Шенген срещу приемане на бежанци от Сирия и Афганистан

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!