Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пакистан гони афганистански мигранти заради самоубийствени атентати. И кой ги поиска веднага?

Първият полет от 188 афганистански мигранти, експулсирани от Пакистан за нелегален живот в страната, пристигна в Лайпциг, докато германското федерално правителство обещава да приеме уязвими афганистанци, които не желаят да се върнат в управляваната от талибаните родина.

Според Zeit Online чартърният полет, който кацна в Германия тази седмица от Исламабад, е първият по рода си, откакто пакистанското правителство обяви през октомври, че приема програма за масово депортиране на около 1,7 милиона афганистански нелегални мигранти от страната, цитирайки национална сигурност.

Германия улеснява даването на паспорти на имигранти. Само да владеят малко немски

Този ход беше обявен, след като нови данни разкриха, че повечето самоубийствени атентати в Пакистан тази година са извършени от афганистански граждани.

Няма две мнения, че сме атакувани от Афганистан и че афганистанските граждани участват в атаките срещу нас. Имаме доказателства“, каза вътрешният министър на Пакистан Сарфраз Бугти през октомври.

Германия обаче изглежда възнамерява да предложи безопасно преминаване към Европа за редица от хората, изложени на риск от депортиране.

В рамките на федералната си програма за приемане Берлин идентифицира 44 000 афганистанци, които са изправени пред възможно преследване от талибанитекакто и членове на семействата им, които искат да доведат в Германия.

В края на ноември около 11 500 афганистанци все още чакаха да бъдат приети в Германия, включително 3000, живеещи в момента в Пакистан.

Zeit Online съобщи миналия месец, че германското посолство се готви да приеме кохортата, която в момента живее в Пакистан, но е изправена пред надпревара с времето, за да ги измъкне, преди Исламабад да продължи с депортирането.

Федералното правителство разкри, че е въвело „защитни мерки“, включително „изпращане на списък на хората, които остават в Пакистан и ще бъдат приети в Германия, до пакистанското външно министерство“.

Депутати от левицата в Бундестага, като Клара Бюнгер, призоваха федералното правителство да ускори процеса на приемане на новопристигнали, дори ако това застрашава националната сигурност.

„Разширените проверки за сигурност могат, АКО е необходимо, да бъдат извършени и след влизане в Германия“, каза тя пред правителството миналия месец.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пакистан гони афганистански мигранти заради самоубийствени атентати. И кой ги поиска веднага?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!