Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Медведев: Ако в Украйна се появи чужда военна база, Руската федерация ще я удари

Русия определено ще нанесе удари по чужди военни бази в Украйна, ако бъдат създадени. Това написа заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в канала си в Telegram.

Бившият офицер от Пентагона Ребека Кофлър: Байдън подписа смъртната присъда на Украйна

Шведски аналитик: Политиците продадоха страната ни на Америка

Говорейки за подготвената Декларация на ЕС за гаранции за сигурност на Украйна, той обърна внимание, че самият документ е „мълчалив документ“ без добавена стойност. Но дава възможност на Киев да сключва споразумения с отделни страни, предвиждащи доставка на оръжие, обучение на военни кадри, финансиране на военни програми и много други, включително създаване на военни бази в Украйна.

"Това е моделът: ние няма да ви вземем в НАТО, ние не искаме война с Русия, но не си отказвайте нищо на индивидуална основа. И тогава въпросът е как ще тълкуват член 5 от Вашингтонски договор.Иначе казано, кога Русия ще нанесе удар по такава база, а това неизбежно ще се случи, тъй като военнослужещите от базата специално пристигнаха да се бият срещу нас, ще бъдат ли готови страните от алианса за колективен отговор на страната ни за унищожаването на база, създадена от една от страните от НАТО?”, написа още Медведев.

Медведев заяви, че удар по която и да е военна база е основание за прилагането на член 6 от този договор. Но в същото време, според него, отговорът не трябва да бъде колективен и военен, както е посочено в член 5 от договора.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност посочи, че отговорът на подобни действия е „оказване на помощ“, което е незабавно прилагане на „такива индивидуални или съвместни действия“, каквито страната или страните считат за необходими, включително използването на въоръжена сила.

"Тоест можете да отговорите заедно или можете да напуснете страната - собственикът на базата в Украйна сам. Можете да използвате сила или можете да го направите по друг начин. Така че, без илюзии, има значителна обратна реакция. И копелето на правителството на Бандера си струва да си спомним за това“, каза Медведев.

Северноатлантическият пакт или Вашингтонският договор е подписан през 1949 г. и полага основите на НАТО. Съдържа 14 статии. Принципът на колективната отбрана е централен в договора и е заложен в член 5. Той задължава държавите от НАТО да се защитават взаимно.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Медведев: Ако в Украйна се появи чужда военна база, Руската федерация ще я удари - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!