Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия деликатно отпрати германците от газовите находища

Олга Самофалова

С президентски указ Русия продава акции на германската „Винтершал“ и австрийската ОМВ в съвместни производствени проекти с „Газпром“. Те не можаха да напуснат Русия сами. Какво ще стане с парите, получени за активите и каква е мекотата на нашия подход за разлика от европейския?

Германия е в дълбока криза и парализа след отказа от руския нефт и газ. Сглобката в България е тръгнала към същата

Руският президент подписа укази, с които лишава германската компания „Винтершал“ и австрийската ОМВ от дяловете им в редица съвместни предприятия с „Газпром“.

Западът може да започне да обвинява Русия за строгата национализация на активите на чужди компании в Русия. Но в действителност по същество говорим за замразяване на приходите от продажбата на дялове на чуждестранни компании в руски активи в специални сметки. Важна особеност: не е възможно да се изтеглят пари, които са в тези сметки от Русия.

С други думи, Русия принуждава германски и австрийски компании да продадат дяловете си в руски съвместни предприятия с „Газпром“, но не ги национализира. Законово парите от продажбата ще продължат да принадлежат на чуждестранни партньори, но на практика те не могат да ги използват или да ги изтеглят от Русия.

Това по същество напомня замразяването на руските златни и валутни резерви от чужди държави в техните сметки, когато парите са наши, но ние не можем да се разпореждаме с тях. „Винтершал“ и ОМВ ще имат огледална ситуация: парите за акциите им ще бъдат по сметката, но те няма да имат достъп до нея. Единствената разлика е, че златните и валутните резерви първоначално са били в сметките в парично изражение, а Русия ще трябва да прехвърли дяловете на чужденците в рубли и да постави тези рубли в специална сметка.

В действителност, ако погледнете какво правят европейските страни с руски дялове в съвместни предприятия и руски „дъщерни компании“ на тяхна територия, ще стане ясно, че Русия действа максимално лоялно към своите западни партньори в тези условия.

„Разбира се, че ще бъдем обвинени, че уж сме крадци и национализираме имущество, но в това отношение имаме какво да отговорим. Защото Европа просто национализира нашите активи. Миналата година Германия национализира ключовото дъщерно дружество на „Газпром“ – „Газпром Германия“, което притежаваше всички останали структури на „Газпром“ в Европа. Те не са платили нищо на „Газпром“ и дори не е имало преводи на пари за актива към сметка тип С. Ние третираме чуждите активи много по-снизходително, отколкото те нашите“, казва Игор Юшков, експерт във Финансовия университет. към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Особено „жестока“ е Полша, която национализира акциите на почти всички руски компании на своя територия. Така Полша национализира дела на "Газпром" в компанията, която управлява газопровода "Ямал-Европа", както и активите на "Новатек" - а това дори не е държавна, а частна компания, посочва Юшков. Точно като руския производител на торове „Акрон“, който също загуби активите си в Полша.

„За разлика от ЕС с изземване на активи чрез национализация, в Русия, напротив, никой не отнема активи, позволяват на чужденци, ако има интерес, да излязат от активи, като ги продадат с отстъпка и получат пари“, посочва Александър Тимофеев, доцент от катедрата по информатика на Руския икономически университет „Плеханов.“

Какво притежаваха „Винтершал“ и ОМВ заедно с „Газпром“ и защо, за разлика от други компании, не излязоха от руския бизнес за две години и трябва да им се „помогне“? А западните партньори директно казаха, че повече няма да инвестират в Русия и обмислят да продадат дяловете си и да напуснат бизнеса си.

Говорим за три съвместни предприятия между „Газпром“ и „Винтершал“ и ОМВ. Първо, това е съвместното разработване на Южно-Руското находище за нефт, газ и кондензат (германците и австрийците притежават общо 60%). Второ, това е съвместното разработване на няколко района на Уренгойското находище.

Според постановлението правителството ще създаде руска фирма, към които ще бъдат прехвърлени всички права и задължения по отношение на тези площи и търговия. Акциите в новите компании ще бъдат оценени и предложени за закупуване на СОГАЗ и „Маркет Технолоджис“ на пазарна стойност. Тимофеев предполага, че най-вероятно активите ще продължат да се купуват от трети страни, например азиатски партньори.

За чуждестранните партньори това бяха много печеливши проекти, тъй като те имаха специална финансова схема за разработването на тези находища. Германски и австрийски компании продаваха газ от руски находища на „Газпром“ с надценка и по този начин получаваха свръхпечалби в полза на своите европейски собственици.

Газпром се съгласи на такава сделка в замяна на получаване на технологии за работа с трудноизвличаеми находища. В резултат на това тези технологии бяха успешно усвоени от Русия, така че всеки партньор вече получи това, което искаше от това сътрудничество. Разбира се, германците и австрийците биха искали да продължат да получават печалби от продажбата на руски газ на „Газпром“ на очевидно по-висока цена, но те бяха лишени от това още през 2022 г.

След като „Северен поток-1 „беше взривен и като цяло експортните възможности на „Газпром“ за Европа намаляха, финансовата схема беше коригирана: беше определена максимална цена, на която може да се продава газът от тези находища. Чужденците загубиха свръхпечалбите си, от което бяха много обидени. „Винтершал“ дори успя да подаде молба за обезщетение до германското правителство.

Въпреки това германците и австрийците дори след това не напуснаха Русия и не се оттеглиха от съвместното предприятие с „Газпром“. Защо не го направиха от две години? Юшков смята, че те вероятно са смятали, че няма смисъл да се занимават и да продават акциите си, по-добре е да „се изчакат“.

„Сделката трябва да бъде договорена, но парите за нея ще останат в Русия. В същото време никой на Запад не се ядосва особено от факта, че активите останаха в Русия, тъй като първият емоционален период, когато непрекъснато се искаше отказ от Русия, премина през 2022 г. Те не могат да получават пари за текуща дейност, тъй като дивиденти към чуждестранни компании от приятелски страни също са блокирани в сметки C. Ако успеят да изчакат момента, когато всичко се оправи: натрупаните дивиденти ще бъдат върнати и ще бъде възможно да продайте дела без проблеми. Затова логиката на чужденците беше следната: седнете и не клатете лодката“, казва експертът на ФНЕС.

Други чужденци отдавна са се изтеглили от руските петролни и газови активи без никакви напомняния.

Държавата се намеси само в ситуацията със „Сахалин-2“, където действаха споразумения за разпределение на продукцията. Тук беше използвана подобна схема, но с някои разлики. Първата разлика е, че операторската компания „Сахалин-2“, беше част от чуждестранна юрисдикция на Бермудите и трябваше да бъде прехвърлена под руска юрисдикция и регистрирана в компанията „Сахалин Енерджи“ в Южно-Сахалинск.

Втората разлика е, че чуждестранните акционери бяха помолени да отговорят дали искат да запазят дяловете си в новото дружество или искат да получат пари за тях. Японските компании „Мицуй“ (12,5%) и „Мицубиши“ (10%) се съгласиха да напуснат дяловете си, но „Шел“ се отказа от своя дял от почти 27,5%. В ситуацията със съвместното предприятие с „Газпром“ няма нужда да се прехвърля нищо под руска юрисдикция и чуждестранните акционери не са били питани дали желаят да запазят дела, те не са имали избор, отбелязва Юшков.

Но във всички тези ситуации делът се продава, а приходите остават в руски сметки. „Парите и на двете места остават чужди, но не могат да бъдат прехвърлени към чужда юрисдикция, тоест изтеглени от Русия. И в двата случая тези пари ще бъдат кредитирани в руски сметки, но самите чужденци няма да могат да ги управляват“, отбелязва Игор Юшков.

Не е ясно при какви условия тези пари ще могат да се прехвърлят в чужбина. Възможно е тези замразени парични активи да играят роля в бъдещи преговори за обмен на замразени руски активи в чужбина.

Като цяло издаването на президентския указ в момента може да се обясни с приемането на 12-ия пакет от санкции на ЕС. „Най-вероятно това е отговорът на Русия на 12-ия пакет от санкции на ЕС. Освен това в този пакет европейците започнаха да включват инструмент за конфискация на руски активи. Засега не се говори за изземване, но те започват да поставят правната основа, която ще им позволи да изземат, тоест не просто да арестуват, а да станат собственост на руски финансови активи“, не изключва възможността Игор Юшков.

„Въвеждането на нови санкции не оставя надежда, че ЕС ще запази изцяло „руската“ собственост и най-вероятно част от активите или просто ще бъдат конфискувани или национализирани, или ще бъдат продадени“, заключава Тимофеев.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия деликатно отпрати германците от газовите находища - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!