Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германия е в дълбока криза и парализа след отказа от руския нефт и газ. Сглобката в България е тръгнала към същата


За доказателство е таблицата, която е от вчерашна публикация на Виктор Папазов:

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'Sep 23 Manufacturing PMI mprovement since previous month Russia Kazakhstan Indonesia Philippines China Greece Myanmar USA Mexico Vietnam Ireland Turkey WORLD Brazil Australia Japan Colombia Thailand Spain Canada Malaysia Italy Taiwan UK France Poland Netherlands EUROZONE Czech Republic Austria Germany 38 41 44 47 50 53 S&P Global PML HCOB Unicredit Bank Austnia sarn, Bank, NEVI, Istanbul Chamber Industry, CIPS HPLAIB 56'

Йордан Халачев

Германия е в дълбока криза и парализа след отказа от руския нефт и газ. Сглобката в България е тръгнала към същата пропаст.

Невероятният срив на германската икономика има катастрофални последици за целия Европейски съюз.Германия е в състояние на дълбока криза, пише изданието Manager Magazin. Фалити, концерни и цели индустрии съкращават персонал и планират преместване на производството в чужбина.

UPI - Индикаторът за възприятие на несигурността - разработен от базирания в Дортмунд център DoCMA регистрира през ноември втория най-висок кризисен индикатор за този век.

„Стагнация“ и дори „парализа“ (Stillstand) – тази дума за първи път стана ключова дума за характеризиране на настоящата ситуация в Германия. Това е първата и интуитивна реакция на бизнеса, хората и мениджърите към ситуация, която е непонятна и опасна от тяхна гледна точка, но трудно признават истината-енергийният шок от липсващите евтини руски въглеводороди. Русия бе загубена в ролята й на евтин доставчик на енергийни ресурси.

Все пак германците ще трябва да положат колосални усилия, да ни достигнат в мизерията.

Милиарди на шелфа. Русия засилва запасите си от стратегическа суровина

Германската икономика е в състояние на структурна криза, големи концерни и цели индустрии се страхуват за бъдещето си, съкращават персонал и планират частично преместване на производството в чужбина. Масовият приток на евтини китайски електрически превозни средства представлява колосална заплаха за германската автомобилна индустрия, основният сектор на националната икономика.

Това се допълва от непоследователния курс на германското коалиционно правителство в областта на енергетиката и опазването на околната среда, както и от неясния и безхаризматичен и отвратителен стил на канцлера Олаф Шолц, да не говорим за опитите на коалиционното правителство да преодолее бюджетната криза чрез противоконституционни методи. Защо ми е толкова познато?

Възходът на Алтернативата за Германия отхвърля германската политическа система в сегашния й вид и вече се превърна във втората най-важна политическа партия в страната.

Die Zeit съобщава за катастрофалния бизнес климат в Германия. Както каза ръководителят на Мюнхенския икономически институт IFO Клеменс Фуест, „пазарната среда остава слаба дори в тези предколедни дни“.

Френският La Tribune смята, че вероятният срив на германската икономика има катастрофални последици за целия Европейски съюз. Икономиките на страните от ЕС са твърде тясно обвързани една с друга, те няма да могат да издържат на последиците от фалита на Германия, която доскоро беше „икономическия двигател на Европа“.

Коалиционното правителство се отказва от екологичните цели и съкращава средствата за зелен преход с 12, 7 милиарда евро. Намаляват пенсионните и социалните фондове, както и помощите за пострадали от природни бедствия. Само безумната и унищожителна за Германия пряка военна помощ за Украйна ще бъде удвоена и ще възлиза на 8 милиарда евро.

Германското правителство затяга гайките, опитвайки се да запуши дупката в бюджета, който наближава 30 милиарда евро, (по твърде занижени данни.Истината клони над 100 млрд). Въвежда се данък върху пътуването със самолет, увеличава се митото върху дизела за земеделския и горския сектор. Естествено, цените на електроенергията, газа и бензина стават много по-високи и се въвежда въглероден данък върху емисиите на въглероден диоксид (CO2).

През първите девет месеца на 2023 г. са регистрирани 45 случая на фалит сред компании с оборот над 50 милиона евро годишно. За сравнение, през 2022 г. са регистрирани 26 фалити за същия период, което е увеличение с 30% спрямо 2021 г., когато са регистрирани само 17 случая.

Handelsblatt съобщи, че около 25% от германските предприятия са готови да съкратят работни места поради нарастващите производствени разходи и спадащите приходи.

Песимистичните германски предприемачи сега разширяват производството си в чужбина, пише Financial Times.

В същото време разходите за енергия стават все по-високи. В момента BASF строи завод в Китай на стойност 10 млрд. евро Германски индустриалци планират или вече са преместили производство в чужбина. Процесът на деиндустриализация, започнал в Германия, се разпространи в цяла Европа.

В резултат на рязкото увеличение на цените на енергията почти всяка десета средна индустриална компания е принудена да намали производството, а входящият LNG е много по-скъп от тръбопроводния газ от Русия. Всичко това разклати из основи германската икономика.Перспективите за подобряване на ситуацията все още са неясни, съобщава изданието Wirtschaftswoche.

От началото на септември 2023 г. в неплатежоспособност са изпаднали 12 големи компании в текстилната индустрия и търговията на дребно с облекла, както и шест болници. Това съвпада с данни на Германския болничен институт (DKI), според които две трети от немските болници оценяват финансовото си състояние като лошо или много лошо.

Големи фалити се наблюдават и в машиностроенето (5 за 9 месеца), металургията (4) и строителството (3). Според проучване на Allianz Trade строителният сектор има най-голям брой фалити сред компании от всякакъв размер, следван от търговията и услугите.

Германия е в системна криза, от която няма изход.Особено след новата суецка криза, която е в развитие. Очаква се в началото на 2024 г. да се регистрират вълна от фалити.Статистиката е представена за големи играчи с впечатляващ годишен оборот. Това означава, че има стотици по-малки компании, изправени пред фалит, да не говорим за хилядите частни предприемачи, които сега са в истинска катастрофа.

Идеята на американците беше дерусификацията. Не се получи точно така... губят само европейците

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!