Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой ли сега е изолиран и затруднен?

Йордан Халачев

Кой ли сега е изолиран и затруднен? Желанието на САЩ и ЕС да изолират Русия се върна като бумеранг върху тях.

Само руският танкерен флот не се страхува от кризата в Червено море и Баб ел Мандеб

Страните от Европейския съюз купуват все по-скъпа енергия, тръгнаха фалити и бягство на компании към Азия и Америките. Не, „цивилизованият западен свят“ изолира Русия, а ЕК и Москва, заедно затварят вратите към някаква конкурентност на европейските държави.

Оказа се, че Катар не може да замени напълно руския газ за Европа, защото има многогодишни договори с Азия, а и Европа все още няма необходимата инфраструктура. Египет премахна отстъпката от 25% за преминаването на газовози през Суецкия канал. Транспортирането на газ до Европа от Изток си беше скъп бизнес, но сега е още по-скъп.

Вече и Северният морски път се използва активно от Русия за обслужване на нейните територии в Северния и Далечния изток, както и за изпращане на стоки до и от Китай. Това предлага огромно търговско предимство: пътуването от Санкт Петербург до Шанхай по Северния морски път отнема само 28 дни, в сравнение с 50 дни през Суецкия канал.

Русия, Индия, Саудитска Арабия, Иран, Венецуела и Китай започнаха често да търгуват в националните си валути, заобикаляйки долара с вътрешни разплащателни системи и вече не са задължени да използват SWIFT. Русия си сътрудничи с Африка, Азия и Близкия изток и все по-често си задава въпроса дали изобщо им е нужна Европа?

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!