Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Само руският танкерен флот не се страхува от кризата в Червено море и Баб ел Мандеб


Йеменските хути: Ще продължим с нападенията в Червено море - Близък изток - Новини Бг

Йордан Халачев

Само руският танкерен флот не се страхува от кризата в Червено море и Баб ел Мандеб.

Първа верига пропищя: Идва дефицит на стоки заради хутите

Атаките на хутите значително навредиха на западните доставчици и превозвачи на суровини и на стоки. Набързо събрана военна коалиция на Запада ще се опита да възстанови реда в пролива Баб ел Мандеб. Сегашната ситуация обаче изглежда не притеснява руският танкерен флот който смело се насочва към злополучното тясно място.

Очевидно е, че хутите ясно знаят, чий товар и кораб атакуват.Оказва, че кризата в корабоплаването е разчистила фарватера за руски суровини и стоки, затруднявайки Запада, който сега удвоява транзитните маршрути и цената на продуктите с 40% .

Според Автоматичната навигационна система на корабите, пет танкера с руски петрол плават през Червено море към Азия от пристанищата на Балтийско и Черно море. В близко бъдеще те ще навлязат в устието на протока Баб ел Мандеб, където напоследък действат хутите. Екипажите на руските танкери обаче не са променили курса си, показва навигационната система. Трябва да се отбележи, че още около 15 танкера с нефт са в подобен преход, вече са натоварени, напуснали са пристанищата и са в европейски води на път към Суец.

Истинската армада от руски газови танкери, пътуващи от Приморск, Висоцк и Уст-Луга към Азия, също не са променили курса си. Най-малко 15 кораба в момента прекосяват Средиземно море към Суецкия канал, след което ще започнат преминаването през Червено море и опасния пролив. Просто изчисление, базирано на данните на системата за плаващи кораби, показва, че флотът руски танкери в Средиземно море и Червено море, общо превозва повече от 13 милиона барела руски петрол на стойност почти 900 милиона долара. Обемът на втечнения газ също възлиза на няколко милиона тона на стойност стотици милиони долари.

Обемите на преработка на нефт в Русия достигнаха най-високото си ниво от началото на април, съобщи Bloomberg.Русия е преработвала средно 5, 53 милиона барела суров петрол на ден през първата половина на декември, надминавайки най-смелите прогнози.

Когато Западът наложи антируските санкции, официалната информация за добива на петрол беше класифицирана в Москва. САЩ и колониите им наложиха ценови таван на търговията с руски нефт. Идеята е западните компании да транспортират, търгуват или застраховат руски нефт само ако се продава на 60 долара за барел или под тази цена. Пълен провал и на този опит-продава се на 80.

Сега западните експерти използват данните за износа на петрол по море, както и за работата на руските петролни рафинерии, като основни показатели за оценка на производството. Bloomberg подчертава, че Руската федерация тясно координира действията си със своите съюзници от ОПЕК+.

Кой ли сега е изолиран и затруднен?

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!