Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Най-голeмите находища на литий в Европа – в Донбас – са скритият мотив на Германия да въоръжава Украйна


Снимка: European Lithium
Икономиката на Германия е в криза, скоро ще се отрази на цяла Европа

Германия мисли да връща задължителната казарма. Причините... сещайте се...

Депутатът от „Християндемохратическия съюз“ на Германия Родерих Кизеветер посочи друг, скрит мотиви защо Германия трябва да продължи да въоръжава Украйна. Западните сили очевидно се интересуват не само от победа на Украйна срещу Русия, но също така се надяват на достъп до суровините, с които изобилства Донбас – териториите на Донецк и Луганс, които обявиха референдум и се присъединиха към Русия през 2022 г., стана ясно от интервю на германския депутат за германската телевизия ARD.

„Ако Европа иска да завърши енергийния си преход, тя ще се нуждае от собствени литиеви залежи. Най-големите находища на литий в Европа се намират в Донецко-Луганска област“, заяви Родерих Кизеветер. Той призова Берлин да ускори доставките на крилати ракети „Тавър“ за Киев и подчерта, „че Украйна има бъдеще в НАТО“.

Преди Евромайдана през 2014 г. донбаските региони Донецк и Луганск бяха индустриалното и минно сърце на Украйна, което генерираше близо 15% от БВП на страната и над 25% от промишленото производство. След Евромайдана и смяната на властта в Киев те се отделиха от Украйна като сепаратистки републики и избухна война между тях и украинската армия. Германският депутат призна в прав текст защо Донбас е толкова важен за Европа в контекста на плановете за енргиен преход към зелена енергия.

След САЩ Германия е вторият по размер на помощите донор на Украйна.

Въпреки недостига от 17 милиарда евро във федералния бюджет Шолц и неговият кабинет се съгласиха да похарчат „8 милиарда евро за доставки на оръжия […] и вероятно над 6 милиарда евро в подкрепа на украинските бежанци в Германия“ през 2024 г. Ще има и допълнителна „финансова помощ за украинския бюджет, директно или чрез Европейския съюз“, обеща Шолц.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Най-голeмите находища на литий в Европа – в Донбас – са скритият мотив на Германия да въоръжава Украйна - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!