Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какво става с индустриалното производство в Европа? Ирландия е „първенец“ със срив от 7% за октомври

Индустриалното производство в еврозоната е спаднало с 0,7 процента през октомври 2023 г. спрямо данните от септември. Това съобщава Евростат.

Според службата в 27-те държави от Европейския съюз показателят е намалял малко по-слабо – с 0,5% (месец по-рано беше с 0,8%).

На годишна база показателят за промишлено призводство намалява с 5,5%, а в еврозоната – с 6,6%.

Европа неумолимо тъне в рецесия

Най-големият спад на промишленото производство в ЕС през месеца бе отчетен в Ирландия (-7%), Малта (-2,5%) и Нидерландия (-2,1%).

Максимален ръст бе отчетен в Гърция (6%), Португалия (3,8%) и Чешката република (2,9%). В Гърция е регистриран и най-значителният ръст на производството в годишно изражение – с 10,8%, а най-силен спад на показателя спрямо октомври 2022 г., както и в месечно изражение, е настъпил в Ирландия (-34%).

По-рано стана известно, че БВП на Обединеното кралство се е свил с 0,3% през октомври, въпреки че експертите не очакваха подобни промени.

Сега някои анализатори, в частност главният британски икономист на Capital Economics Пол Дейлс, смятат, че икономиката на страната, която в продължение на три месеца избягваше рецесията, е заплашена от рецесия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Какво става с индустриалното производство в Европа? Ирландия е "първенец" със срив от 7% за октомври

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!