Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Започват преговори за членство на Украйна в ЕС. Зеленски: Това е победа за цяла Европа

Путин: Мир ще има, когато постигнем целите си в Украйна - неутрален статут, денацификация и демилитаризация

Европейският съвет реши да започне преговори за присъединяване на Украйна и Молдова в Европейския съюз. Това съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в профила си в социалната мрежа "Екс". Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства решението и заяви, че това е победа за Украйна и цяла Европа.

"Европейският съвет предостави статут на кандидат за членство на Грузия. ЕС ще започне преговори с Босна и Херцеговина, след като бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство и призова комисията да докладва до март с оглед на вземането на такова решение. Това е ясен сигнал за надежда за техния народ и за нашия континент", пише още Мишел. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства това решение и написа в профила си в "Екс", че това е победа за Украйна и за цяла Европа.

"Победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва. Благодаря на всички, които работиха, за да се случи това и на всички, които помогнаха. Поздравявам всеки украинец с този ден. Също така поздравления за Молдова и специално за Мая Санду", пише още Зеленски. 

"Историята се създава от тези, които не се уморяват да се борят за свобода", посочва украинският президент. 

Грузия ще получи статут на кандидат.

Но преговорите с Босна и Херцеговина ще започнат, след като бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство. Доклад за което ще има отново през март.

Решението за започване на преговори за присъединяване към ЕС с Украйна и Молдова беше прието. Благодаря на всички, които работиха това да се случи и на всички, които помогнаха. Поздравявам всеки украинец за този ден. Поздравявам също така Молдова и лично президента Мая Санду. Историята се прави от онези, които не се уморяват да се борят за свобода, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в X.

Молдова отваря нова страница днес със "зелената светлина" на ЕС за преговори за присъединяване. Днес усещаме топлата прегръдка на Европа. Благодарим ви за подкрепата и вярата в нашето пътуване. Отдадени сме на упоритата работа, необходима, за да станем членове на ЕС. Молдова е готова да се справи с предизвикателството. Това написа Санду в X.

Сред лидерите на 27-те страни членки на ЕС само унгарският премиер Виктор Орбан се обяви против започването на преговори за членство на Украйна, докато страната продължава да се бори срещу руската инвазия.

Тъй като подобни решения изискват пълно единодушие, Съюзът нямаше да може да даде зелена светлина на Украйна без одобрението на Орбан. Явно обаче ветото на Орбан е преодоляно.

Европейската комисия предложи на срещата на върха тази седмица да бъде взето решение за започване на преговори за членство в ЕС с Украйна, след като тя изпълни четири условия, посочени по-рано. Приетите от Украйна закони, включително за националните малцинства - въпрос, повдигнат от Унгария - изчистват три от задачите, което означава, че остава само една: нов закон за овладяване на олигарсите. Предполага се, че това може да се случи през март.

Решението на ЕС Украйна да започне преговорите за членство идва на фона на знаковата пресконференция на руския президент Владимир Путин "Пряка линия", по време на която той коментира и Украйна, и своята "специална военна операция".

Източници: "24 часа", news.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Започват преговори за членство на Украйна в ЕС. Зеленски: Това е победа за цяла Европа | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!