Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: Мир ще има, когато постигнем целите си в Украйна - неутрален статут, денацификация и демилитаризация

"Денацификацията на Украйна трябва да бъде извършена. Мир ще има тогава, когато постигнем своите цели." Това заяви руският президент Владимир Путин на своята маратонска годишна пресконференция. 

Той добави, че целите на войната в Украйна не са се променили: Става дума за неутрален статут на Украйна, денацификация и демилитаризация. Киев твърди, че там не е имало нацисти, но когато ръководителят на киевската администрация прави бурни овации на бивш войник от СС, това не е ли признак на нацификация, попита руският президент.

Що се отнася до демилитаризацията, Украйна получава много оръжия, но те скоро ще започнат да свършват. Всичко, което западните страни обещаха да доставят на Киев, те вече са изпратили, и дори повече. Руските военни обаче продължават успешно да унищожават тези оръжия, подчерта Путин.

Президентът заяви, че руската икономика е достатъчно стабилна, за да "върви напред" въпреки икономическите санкции, войната в Украйна и конфронтацията със Запада, предаде Франс прес.

По думите на Путин, запитан за устойчивостта на икономиката на санкциите, страната му разполага с "достатъчен резерв" благодарение на силната консолидация на руското общество, стабилността на финансовата и икономическата система на страната и нарастващия военен потенциал на Москва.  

Какво помага на президента да оцелее след толкова много атаки от Запада?

Чувството за дълг, отговори Путин. Човек трябва да се стреми да избира най-важните неща и да прави всичко, за да постигне целите, без да обръща внимание на "плявата". Въпреки това зрителното поле трябва да е широко.

В отговор на блиц анкета от публиката Путин отбеляза, че в европейските страни много хора смятат, че Русия "прави всичко правилно". Той заяви, че Москва има много поддръжници в света по въпроса за защитата на традиционните ценности.

Един от първите въпроси към Путин беше свързан с решението му да се кандитира отново за президент:

"Казвал съм го много пъти, но не е грях да се повтарям. За страна като Русия съществуването, просто съществуването на нашата страна без суверенитет е невъзможно. Тя просто няма да съществува. Във всеки случай във вида, в който съществува днес и в който е съществувала в продължение на хиляда години", каза Путин.

На въпрос дали се предвижда нова мобилизация, Путин категорично отговори "не". Той отбеляза, че в първата вълна са били наети 300 000 души. Тези хора са отлични бойци, а 14 от тях са станали Герои на Русия. 244 000 души се намират в зоната на бойните действия. Сформирани са полкове за поддръжка на техниката, хората са много търсени. По здравословни причини са подали оставка 41 хил. души. След това властите преминават към набиране на военнослужещи на договорна основа. Към вчерашния ден са наети 486 хил. души. И потокът от мъже, готови да защитават родината, не намалява, добави президентът. Държавният глава подчерта, че няма нужда от нова вълна на мобилизация.

Въпрос от журналист от ТАСС. Какви са перспективите за нормализиране на отношенията със Запада?

Русия не възнамерява да разваля отношенията си с никого, каза Путин. Според него Москва се опитва да изгради отношения с Украйна от десетилетия. Впоследствие нашите "противници" извършиха държавен преврат в тази страна, а възникналият след това конфликт прилича на голяма трагедия. Цялата югоизточна част на Украйна винаги е била проруски настроена. Въпреки това киевските власти си измислиха "исторически глупости" относно идентичността. В същото време след държавния преврат от 2014 г. Русия разбра, че на Москва няма да бъде позволено да изгради нормални отношения с Украйна. Западните държави се подписаха като гаранти на споразуменията между правителството на Янукович и протестиращите, но малко по-късно организираха свалянето на законното правителство. Всичко това доведе до трагедията, която преживяваме в момента, а Европа стои настрана и гледа мълчаливо - подчерта Путин.

Нормализирането на отношенията с Европа зависи не само от Русия: "Ние не сме развалили тези отношения. Това бяхме ние, които развалихме отношенията, те се опитаха да ни избутат някъде на второ или трето място, пренебрегвайки нашите интереси".

В частност Москва от десетилетия се опитва да изгради нормални отношения с Киев и дори беше готова да приеме загубата на редица исторически територии след разпадането на Съветския съюз (например Одеса е руски град), но Русия беше принудена да започне специална военна операция.

Страните от ЕС до голяма степен са загубили суверенитета си, а лидерите им "външно се държат като героя дьо Гол, но на практика като колаборациониста Петен". Изключения като унгарския и словашкия министър-председател Виктор Орбан и Орберт Фицо "не са проруски политици" - те просто защитават националните интереси.

Русия е готова да изгради отношения със САЩ, те са "важна и необходима страна", но засега не са се създали условия за това: "Когато настъпят някакви вътрешни фундаментални промени, тогава те ще започнат да уважават други хора, други държави, тогава ще търсят компромиси, а не чрез санкции и военни действия да се опитват да решават проблемите си. Тогава ще се създадат основните условия за възстановяване на пълноценните отношения."

По цялата линия на съприкосновение руските войски подобряват ситуацията, отбеляза президентът. Що се отнася до бъдещето на новите територии, за тяхното развитие се отделят над един трилион рубли годишно. Ситуацията сега е кардиналнопо-добра, тъй като киевските власти не са обръщали внимание на своите региони. Планират мащабни инвестиции в тяхното развитие, подчерта Путин.

Въпрос от журналист от Турция относно положението в ивицата Газа: Много хора са загинали в анклава заради операцията на израелските войски. За съжаление, ООН и най-големите световни сили не могат да спрат тези атаки. Не е ли изгубила значението си Организацията на обединените нации и какви са общите планове между Москва и Анкара по регионалните въпроси? Ще посети ли Путин Турция в близко бъдеще?

Путин отбеляза, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган играе важна роля в разрешаването на конфликта между Израел и Палестина и допринася за сключването на дългосрочен мир. Това, което се случва в региона е катастрофа, подчерта президентът.

Държавният глава добави, че влошаването на ситуацията в ивицата Газа е довело до много жертви. Що се отнася до ООН, някои страни блокират решенията по конфликта. Така обаче функционира самата организация и е важно да се запазят механизмите за вето, защото в противен случай тя просто ще се превърне в говорилня. Това не означава, че не е необходимо да се търси консенсус. Москва приема, че решенията на ООН за създаването на две държави в региона - Израел и Палестина - трябва да бъдат изпълнени.

Путин отбеляза, че с турския президент имат сходни възгледи за тази ситуация.Той подчерта, че неотдавна е бил готов да посети тази страна, но Ердоган не е успял да се договори за среща.
Що се отнася до ивицата Газа, необходимо е да се задържат хората в анклава, да се оказва масирана хуманитарна помощ на местното население. Москва е предложила да открие там руска болница, но израелската страна сметна това за опасно. Въпреки това има споразумение с Тел Авив за увеличаване на доставките на медицинско оборудване и лекарства.

За използването на долари в международните разплащания

Ние не се отказваме, просто започнахме да имаме проблеми с разплащанията в чуждестранна валута. Те сами се прострелват в крака. Защо намаляват възможностите на долара и еврото като универсални, световни резервни валути?, каза Путин.

Той заяви, че през 2021 г. 87% от разплащанията за износ са били в чуждестранни валути, докато през септември 2023 г. делът на рублата е достигнал 40%, на юана - 33%, а комбинираното използване на долара и еврото е спаднало до 24%.

Защо направиха това? Повтарям - простреляха се в крака. Нима това е лошо за нас? Не. Колкото повече използваме националната си валута, толкова по-добре. Това увеличава нашия суверенитет и нашите възможности, заяви президентът.

Въпрос от журналист на китайския вестник Xinhua. Два въпроса: какво е значението на координацията между Русия и Китай в рамките на БРИКС и какви са очакванията от сътрудничеството между двете страни през следващата година?

Путин отбеляза, че нивото на сътрудничество с Пекин е изключително високо. Тази година търговският оборот ще бъде над 200 млрд. долара, което е с 30% повече в сравнение с миналата година. В същото време се развива сътрудничество в различни области, включително в областта на инфраструктурата и високите технологии. Посещението на китайския президент Си Дзинпин през март тази година даде значителен тласък. Тогава стана възможно да се договорим за развитието на отношенията в осем области, каза Путин.

Що се отнася до БРИКС, руско-китайските отношения се превърнаха в един от основните гаранти на стабилността в света. Москва вижда опитите на НАТО да изостри ситуацията в Азиатско-тихоокеанския регион. На свой ред приятелството между Русия и Китай не е насочено срещу никого, за разлика от страните от Северноатлантическия алианс.

Източници: ТАСС, РИА Новости, Известия

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин: Мир ще има, когато постигнем целите си в Украйна - неутрален статут, денацификация и демилитаризация | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!