Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Почина (внезапно) евродепутатката, инициирала разследването срещу Фон дер Лайен и Pfizer

Евродепутатката Мишел Ривази, която настоя размяната на SMS-и между председателя на Европейската комисия и главния изпълнителен директор на Pfizer да стане публична, е починала, докато е пътувала към Европейския парламент в Брюксел. Като причина за смъртта се посочва сърдечен удар, според Euractiv.

По данни на правителството на Великобритания млади хора умират от рак в „експлозивни“ нива

Ривази беше член на Европейския парламент от групата на Зелените от 2009 г. до смъртта си, като по-специално се включи в биткате срещу използването на пестициди, включително хербицида глифозат. Преди дни ЕК разреши спорния хербицид в Европа за още 10 г., въпреки че в САЩ производителят му – „Байер“/“Монсанто“ – беше осъден да плати 1,5 милиарда долара на фермери, тъй като са разболели от рак след употребата му.

Ривази беше инициатор на започналато проверка срещу Урсула фон дер Лаейн. В името на прозрачността тя посвети част от последния си мандат на разследване как председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е договорила с главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла договора за 1,8 милиарда дози ваксини срещу Ковид-19. Урсула фон дер Лайен отказа да предостави SMS-ите, които си е разменила с Алберт Бурла, с обяснението, че ги е изтрила.

„Винаги готова да защитава принципите, които са й скъпи, Мишел Ривази посвети живота си на защитата на биоразнообразието и нашето здраве, и на борбата за прозрачността на нашите институции в интерес на европейските граждани“, се казва в прессъобщение на колегите й.

Тя беше известна и с категоричната си позиция срещу  ваксините. По време на пандемията от Ковид-19 евродепутатът критикува прилагането на Ковид-сертификатите и задължителната ваксинация на здравните работници във Франция.

„Ние сме дълбоко натъжени от смъртта на нашата колежка Мишел Ривази. […] Нейната забележителна кариера, нейните страстни политически битки и нейната съпричастност са оставили своя отпечатък върху всички, които са имали шанса да я срещнат“, заявиха Тери Райнтке и Филип Ламбертс от името на групата на Зелените.

„Днес нашата група и Европейският парламент губят политическа фигура, която през цялата си кариера се стремеше преди всичко да защитава обществения интерес“, се казва в изявлението.

Преди да бъде избрана за евродепутат, Ривази беше депутат от югоизточния френски регион Дром от 1997 до 2002 г. Тя също така основа Комисията за независими изследвания и информация за радиоактивността след ядрената катастрофа в Чернобил през април 1986 г.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Почина евродепутатката, инициирала разследването срещу Фон дер Лайен и Pfizer

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!