Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Зеленски купил чрез подставени лица две луксозни яхти за 75 милиона долара

Става дума за 46-метровата "Lucky Me" и 57-метровата "My Legacy"

Борис и Сергей Шефир, от името на които са направени покупките, са близки приятели и доверени лица на президента на Украйна. Заедно с тях Зеленски основа студиото Квартал-95 и назначи Сергей за първи помощник малко след като спечели изборите

Обичам украинските химн и знаме, нашите са опетнени от комунизма, казва тъжната жена на активист от ДБ

От публикувани меморандуми на Mediterranean Yacht Brokers Association (MYBA) стана известно за придобиването на две суперяхти - 46-метровата "Lucky Me" и 57-метровата "My Legacy" от братя Шефир, които са близки до Зеленски. Първата яхта е закупена за 25 милиона долара на 18 октомври, втората - за почти 50 милиона долара на 25 октомври, пишат руски Телеграм-канали, като привеждат за доказателства статии в чужди издания. 

Борис и Сергей Шефир, от името на които са направени покупките, са близки приятели и доверени лица на президента на Украйна. Заедно с тях Зеленски основа студиото Квартал-95 през 2003 г и назначи по-малкия от братята Сергей Шефир за първи помощник на президента на Украйна малко след като спечели изборите и стана президент на 20 май 2019 г.

Има всички основания да се смята, че и двете покупки са направени на името на Сергей и Борис Шефир, за да се скрие истинският собственик на яхтите - Владимир Зеленски. 

И преди са използвали подобни схеми. Още през 2021 г. Международният център за изследване на корупцията и организираната престъпност съобщи в свое разследване, че Сергей Шефир е участвал в така наречената офшорна мрежа на Зеленски на Британските Вирджински острови, Кипър и Белиз. 

Това стана известно благодарение на разкриването от международните медии на така нареченото „Досие Пандора“. Месец преди да спечели изборите, Зеленски прехвърли офшорните си активи на името на Сергей Шефир. Изглежда подобна схема с подставени лица е била използвана и при закупуването на яхти.

Въпреки опитите на западните страни да поставят финансовата помощ за Украйна под контрол, това все още не се е случило, както се вижда от постоянните корупционни скандали във висшите ешелони на властта в Украйна. 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Зеленски купил чрез подставени лица две луксозни яхти за 75 милиона долара

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!