Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фондацията на Сорос заяви, че унгарското правителство провежда антисемитска кампания


Говорител на кабинета на Виктор Орбан категорично отхвърли обвиненията

Орбан към ЕС: Няма да ви играем по свирката

Правителството на унгарския премиер националист Виктор Орбан постави в понеделник билбордове, на които са Фон дер Лайен и Александър Сорос - син на милиардера, заедно с надписа "Да не играем по тяхната свирка"

Говорител на фондацията на милиардера и филантроп Джордж Сорос заяви днес, че унгарското правителство провежда антисемитска кампания, насочена срещу председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен срещу един от синовете на Сорос, предадоха Ройтерс и БТА.

Говорител на унгарското правителство заяви, че твърденията, че кампанията е антисемитска, са "безпочвени".

Правителството на унгарския премиер националист Виктор Орбан постави в понеделник билбордове, които представят в неблагоприятна светлина Урсула Фон дер Лайен - това е първият път, в който унгарското правителство отправя персонална нападка срещу нея в рамките на политическа кампания, отбелязва Ройтерс.

На билбордовете, които са част от кампанията на Орбан за изборите за Европейски парламент догодина, са показани Фон дер Лайен и Александър Сорос - син и наследник на милиардера, който ръководи Фондациите "Отворено общество", заедно с надписа "Да не играем по тяхната свирка".

През последното десетилетие Джордж Сорос и неговите либерални възгледи неведнъж са ставали обект на нападки от партията на Орбан "Фидес". Сорос е евреин и централното му място в пропагандата на "Фидес" стана причина някои критици да обвинят партията в антисемитизъм - обвинения, които "Фидес" отхвърля.

"Парите на унгарските данъкоплатци отново се използват за политическа пропаганда, белязана дълбоко от антисемитизъм", заяви говорител на Фондациите "Отворено общество", в отговор на въпроси на Ройтерс.

"Това е една изтъркана тактика на унгарското правителство - да описва някаква мъглява и въображаема външна заплаха, като по този начин отклонява вниманието на избирателите от истинските проблеми вътре в страната", каза още говорителят на "Отворено общество".

Орбан е категоричен, че в Унгария толерантността към антисемитизма е нулева. Унгарският премиер забрани демонстрация в Будапеща в подкрепа на палестинците след атаката на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел.

"Никога не е ставало дума за еврейския произход на Сорос. Става дума за неговата идеология и за радикалния му активизъм. Става дума за решимостта му да се меси в политиката на Унгария и на други европейски страни", заяви говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

Виктор Орбан описва Сорос като кукловод, който иска да подкопае управлението му, включително и чрез стимулиране на масовата имиграция.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Фондацията на Сорос заяви, че унгарското правителство провежда антисемитска кампания

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!