Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германия спира разходите за нови зелени проекти


Снимка: pixabay

Германското министерство на финансите наложи спешно замразяване на разходите, след като Върховният съд на страната забрани използването на пандемична помощ за финансиране на зелени инициативи, съобщи Bloomberg.

Конституционният съд постанови миналата седмица, че прехвърлянето на 60 милиарда евро, предназначени за справяне с пандемията от Ковид-19, в правителствения фонд за климата и трансформацията им за други цели нарушава конституционното право.

В понеделник финансовото министерство „замрази почти всички нови разрешения за разходи за тази година, докато се опитва да идентифицира по-широките и дългосрочни последици“, заявиха правителствени служители пред Bloomberg.

Съгласно решението съществуващите задължения ще продължат да се изпълняват, но не се допуска предприемането на нови. Нови ангажименти могат да бъдат деблокирани само в изключителни случаи, посочва съдът.

Този ход ще има огромни последици за енергийния преход на Германия и плановете за зелено производство, според вицеканцлера и министър на икономиката Роберт Хабек, тъй като ще засегне проекти като разширяването на водородната инфраструктура и зарядните станции за електрически автомобили.

Правителствената подкрепа за зеленото производство, включително стоманодобивната промишленост, и развитието на слънчевата енергия са сред застрашените инициативи, добави той.

Заради зелената си политика Германия вече не може да произвежда достатъчно електроенергия и внася отвън

Решението поставя под въпрос използването на стотици милиарди евро финансиране в специални фондове, които не са част от федералния бюджет, включително тези, които плащат за мерки за облекчаване на тежестта от високите цени на енергията върху домакинствата и компаниите, според Хабек. Германия разполага с 29 такива небюджетни фонда на стойност около 870 милиарда евро.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: obektivno.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!