Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Заради зелената си политика Германия вече не може да произвежда достатъчно електроенергия и внася отвън


Снимка: Pixabay

Германия е увеличила вноса на електроенергия през първите шест месеца на годината, след като правителството реши да затвори последните останали атомни електроцентрали в страната в полза на възобновяеми енергийни източници, съобщи германският вестник Bild.

От 1 до 12 юни най-голямата икономика в ЕС е разчитала на електрозахранване от съседни страни, посочва изданието, като се позовава на отговора на кабинета на парламентарно запитване.

Първата горчива равносметка на федералното правителство след спирането на атомните електроцентрали: Германия вече не е в състояние да посрещне националните си нужди от електроенергия с произведена в страната електроенергия, пише Bild.

Според германската медия Германия вече не може да задоволява търсенето си с местно произведена енергия поради „бедствието“ на политиката за зелена енергия, при което ядрените централи бяха затворени в полза на възобновяемите енергийни източници. Сега Берлин разчита на вноса на електроенергия, произведена във френски атомни съоръжения и на доставки, генерирани от въглищни централи в Чехия.

Според публично достъпни данни Германия се е превърнала от износител на електроенергия във вносител. Това се дължи на отказа от използване на атомните електроцентрали.

Ръководителите на германската индустрия по-рано изразиха тревога заради задаващия се недостиг на електроенергия, който може да застраши конкурентоспособността на Германия като индустриален център.

„Като индустриална локация Германия има сериозен проблем. Нямаме толкова налична енергия, колкото ни е необходима“, предупреди миналия месец ръководителят на енергийната фирма RWE Маркус Кребер.

„Тази пропаст води до високи цени и по този начин до оправдани опасения за конкурентоспособността“, каза той и добави: „Виждаме първите признаци на деиндустриализация“.

Германия обеща да се откаже от ядрената енергия след катастрофата във Фукушима през 2011 г. През април Берлин затвори последните си три атомни електроцентрали, слагайки край на шестдесетилетна ядрена програма в полза на напълно възобновяемо производство на електроенергия до 2035 г.

Първоначалният план беше да се използва повече руски газ по време на преходния период чрез тръбопроводите „Северен поток“, които бяха построени, за да доставят евтино гориво от Русия. Преди конфликта в Украйна Германия задоволяваше до 40% от търсенето си с газ от санкционираната страна. Саботажът на газопроводите и западните санкции, наложени на Москва, обаче накараха Берлин да търси алтернативни доставки.

Миналата година Берлин замени част от руския си газ с внос на втечнен природен газ от САЩ и Близкия изток.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Заради зелената си политика Германия вече не може да произвежда достатъчно електроенергия и внася отвън

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!