Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Politico: В Европа предстоят фундаментални промени, които ще изненадат САЩ



ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

В Европа предстоят драматични промени, а последиците от тях за отношенията на Америка с ключови съюзници все още не се осъзнават напълно, дори във Вашингтон, пише белгийският вестник Politico, като анализира предстоящата реформа в ЕС.

До голяма степен движен от натиска на Берлин и Париж, Европейският съюз бързо се движи към най-драматичната системна трансформация от самото си създаване. Брюксел възнамерява да централизира властта по начин, който променя самата природа на блока, кеото ще повлияе върху политиката и икономиката на континента. Това ще промени из основи и начина, по който Европа взаимодейства със САЩ.

Промените, които сега се обмислят, ще превърнат ЕС от конфедерация на суверенни държави в унитарна федерална единица, в която централното му правителство ще председателства полусамоуправляващи се национални държави. И основният аргумент, изтъкнат от привържениците на този подход, е, че без тази стъпка планираното разширяване на блока скоро ще го направи неуправляем.

Тези предложени изменения в договора за ЕС вече са внесени. Те се основават на три фундаментални промени: въвеждането на мажоритарното гласуване, премахването на правото на вето на отделните страни-членки, което ще сложи край на принципа на единодушие, и ограничаването на броя на еврокомисарите.

Ако бъдат приложени, тези промени радикално ще преразпределят властта в ЕС, концентрирайки я в Берлин и Париж. Най-големите държави всъщност ще могат да наложат волята си на блока като цяло.

Ръководството на САЩ изглежда не е наясно с тази предстояща глобална промяна, пише вестникът. В Европа процесът на преразглеждане на договора вече е в ход с фундаментални промени в 10 ключови области, включително външната политика на ЕС, политиката за сигурност и отбрана. Администрацията на американския президент Джо Байдън обаче изглежда сравнително безразлична, може би вярвайки, че един реформиран ЕС би бил по-ефективен партньор.

Във всеки случай радикалните промени ще дойдат като изненада за Вашингтон, който ще трябва да свикне с това за известно време и да разработи стратегия за комуникация с новата Европа.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Politico: В Европа предстоят фундаментални промени, които ще изненадат САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!