Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Подгряват тенджерата: „Внимание, опасност!“: тест на системата за ранно известяване стресна много българи

Много българи получиха странно съобщение, придружено със силен звук на аларма, на мобилните си телефони от BG-ALERT.

При някои съобщението е било с текст: „Внимание, опасност!“, а при други – „сигнал от президента“. Отдолу пише: „тест“.

От Министерството на електронното управление съобщиха, че е бил проведен тест на системата за ранно известяване, който е обхванал само един от трите големи телекома. От МВР обаче обявиха, че съобщението не е координирано с тях и няма връзка с конкретно събитие.

Системата BG-ALERT се разработва с финансиране от ЕС от края на 2022 година. Целта й е да известява гражданите по телефона за аварии, бедствия или военни атаки.

Това е системата, чрез която през мобилните телефони гражданите на страната в бъдеще ще бъдат уведомявани за бедствия. В социалните мрежи потребителите, които пишат, че са получили такова съобщение, са абонати на Виваком.

Според информация на Министерството на електронното управление истинският тест ще се проведе на 22 ноември от 12 до 12:30 часа и отново ще бъде съпроводен със със специфичен звуков сигнал и вибрация.

От „Виваком“ съобщиха, че по време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите по погрешка в работна, а не в тестова среда, за което телекомът не е бил уведомен.

Шикалкавят? Съобщението на системата BG ALERT е преждевременно изпускане. Разработили сайт, където може да видите ГРАФИКЪТ ПО КОЙТО ЩЕ ВИ ТЕСТВАТ НЕРВИТЕ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Внимание, опасност!“: тест на системата за ранно известяване стресна много българи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!