Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шикалкавят? Съобщението на системата BG ALERT е преждевременно изпускане. Разработили сайт, където може да видите ГРАФИКЪТ ПО КОЙТО ЩЕ ВИ ТЕСТВАТ НЕРВИТЕ

Разработен е сайт, на който се вижда графикът по който ще ви тестват нервите

Директорът на пожарната допълни, че е разработен интернет сайт, на който се вижда графикът по области кога и къде ще се провеждат тестовете. На 29 ноември е предвидено проверките да завършат с национален тест в цялата страна

При вътрешни тестове на системата BG ALERT изпълнителят на софтуера по погрешка е въвел съобщението да се излъчи в реална среда, вместо в тестова, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов по БНТ. 

"Съобщението, което са получили част от нашите граждани, е свързано с провеждане на тест на системата BG Alert, като на практика са предвидени официални тестове на системата от следващата седмица. Като от следващата стартират и следва да стартират от седми ноември.

По време на подготовката за тези официални тестове, знаете, че се провеждат и вътрешни тестове между изпълнителя на фирмата и операторите, и по погрешка - вместо в тестовата среда е изпратено съобщение в реалната.

Няма извънредни събития, няма опасност за хората. Става въпрос за човешка грешка в случая", посочи главен комисар Джартов.

Джартов обясни, че грешката, която стресна абонатите на един от мобилните оператори по-рано тази вечер, не е нито на МВР, нито на ГДПБЗН. Официално тестовете на системата за ранно предупреждение трябва да започнат на 7 ноември в област Габрово, съгласно предварително утвърден график.

Александър Джартов допълни, че е разработен интернет сайт, на който се вижда графикът по области кога и къде ще се провеждат тестовете. На 29 ноември е предвидено проверките да завършат с национален тест в цялата страна.

Според директора на пожарната системата предвижда хората и с нови, и с по-стари апарати да имат възможност да получават съобщенията. Начинът, по който се визуализира съобщението, е различен – на тези, които са с операционна система „Андроид“ след версия 11 ще се изписва ясно BG ALERT и съответното съобщение.

По-рано тази вечер голям брой ползватели на мобилни телефони получиха тестово съобщение от разработваната система BG-ALERT. От МВР съобщиха, че това е тестово съобщение, изпратено само на абонати на "Виваком", и няма връзка с конкретно събитие. Действието, извършено тази вечер, не е координирано с министерството. Тестовото съобщение, което по-рано днес притесни абонати на "Виваком" не е публикувано от мобилния оператор, а от ангажирания с въвеждането на системата BG ALERT изпълнител, съобщиха по-късно от МВР.

Тестовете ще се проведат на следните дати обявиха от BG-ALERT.

07.11.2023 г. (вторник) за област Габрово;

14.11.2023 г. (вторник) за области Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен; 15.11.2023 г. (сряда) – за области Велико Търново, Разград, Русе и Силистра; 16.11.2023 г. (четвъртък) – за области Варна, Добрич, Търговище и Шумен;

21.11.2023 г. (вторник) – за области Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол; 22.11.2023 г. (сряда) за области Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област;

23.11.2023 г. (четвъртък) за области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково;

29.11.2023 г. (сряда) страна. – национален тест в цялатастрана

При провеждането на всеки тест в продължение на половин час от 12:00 до 12:30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен силен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Примерен изглед на получено съобщение за устройства с операционни системи с версии Android 11, EMUI 13.x / Harmony OS 3.0 и по-нови може да видите в галерията.

ВАЖНО! Заглавието на прозореца, където се визуализират съобщенията „Сигнал от президента“ / „Presidential alert“ няма връзка с Президентската институция, а текстът е заложен от производителите на операционните системи.

В официална позиция от "Виваком" се извиниха на абонатите и уточниха, че по време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата BG ALERT към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на "Виваком", за което от оператора не са били уведомени.

БТА припомня, че системата BG-ALERT се разработва за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Джартов: Съобщението на системата BG ALERT е погрешно излъчено в реална среда. "Виваком" се извиниха

Тепърва предстоят тестове на BG-ALERT през ноември на телефоните. Областите по дни

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!