Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Зеленият“ балон се пука: акциите на Siemens Energy се сринаха с 39% заради проблеми с ветрогенераторите им


Снимка: Siemens

Акциите на Siemens Energy се сринаха с близо 40% в четвъртък, заличавайки 3 милиарда евро от пазарната си стойност, след като компанията заяви, че преговаря с германското правителство за държавни гаранции след големи неуспехи на своя вятърен блок, съобщи Ройтерс.

Говорител на германското министерство на икономиката също потвърди разговорите с компанията-производител на ветрогенератори.

Този луд, луд, "ляво.зелен+" свят :) Лудо ляво Видео

Акциите на Siemens Energy паднаха до най-ниските си стойности за всички времена след новината, което означава загуба от 3,3 милиарда евро на пазарна стойност до 5,3 милиарда евро от сряда насам. Първоначално сривът беше 32% до 7,20 евро до 13:59 GMT, а след това 39%.

„Зеленият балон“ се пука: акциите на Siemens Energy се сринаха с 39% заради проблеми с ветрогенераторите им

Сривът на акциите започна, след като компанията предупреди, че бизнесът й с вятърни турбини се бори с проблеми с качеството и предизвикателства от назряваща финансова криза за компаниите за вятърна енергия.

Проблеми с качеството възникнаха тази година във вятърния блок Siemens Gamesa на енергийната компания, съсредоточен върху роторни лопатки и зъбни колела в по-нови вятърни турбини на сушата, навличайки си гнева на главния акционер Siemens AG.

Siemens Gamesa регистрира милиарди евро свързани загуби.

В резултат на това Siemens Energy се опасява, че ще се затрудни да осигури гаранции от банките и се обърна към правителството и Siemens за получаване на гаранционна рамка, по информация на бизнес седмичника WirtschaftsWoche.

Седмичникът, който първи съобщи за преговорите заедно със списание Spiegel, заяви, че Siemens Energy търси до 15 милиарда евро гаранции.

Германската държава ще поеме отговорност за 80% от първоначалния транш от 10 милиарда евро, докато банките ще бъдат отговорни за останалите 20%, според WirtschaftsWoche.

Говорител на Siemens AG, която според медията е била помолена да гарантира втори транш от останалите 5 милиарда евро, каза, че компанията очаква повече подробности.

Правителствени източници в Берлин отказаха да коментират размера на евентуалния пакет.

Министерството на икономиката на Германия обеща да подкрепи ВЕИ сектора, тъй като се движи към нисковъглеродна икономика, а Европейската комисия също публикува план за действие за вятърната индустрия в Европа.

Либералните демократи, младши партньор в германската правителствена коалиция, разкритикуваха перспективата за държавна помощ.

„Германската държава не може да дава гаранции за компаниите на седмична база. Това е отговорност на собствениците“, каза Михаел Крузе, говорител на парламентарната група на партията по енергийната политика, пред вестник Die Welt.

През август Siemens Energy заяви, че проблемите в Gamesa ще бъдат основния фактор, увеличаващ загубата му на годишна база шест пъти през 2023 г. до 4,5 милиарда евро.

Списание Spiegel цитира източници, близки до компанията, според които загубите може да се окажат по-големи.

Топ мениджърите в Siemens Gamesa, най-големият световен производител на морски вятърни турбини, бяха сменени, без това да доведе до подобрения в рентабилността.

JPMorgan коментира, че енергийният преход ще изисква значително по-високи нива на инвестиции, което ще донесе търговски възможности за Siemens Energy и партньорите в сектора.

Преди два месеца Orsted A/S, един от най-големите разработчици на морски вятърни паркове, претърпя срив на акциите си в търговията в Копенхаген, след като предупреди: „Ситуацията в американския морски вятърен парк е тежка“. Стресът на пазара е причинен от инфлацията, високите лихвени проценти и неволите на веригата за доставки, които накараха компанията да обмисли изоставянето на американските проекти:

„Все още поддържаме реална опция да си тръгнем“, каза главният изпълнителен директор на Orsted Мадс Нипър в интервю за Bloomberg в Лондон в началото на септември.

Не само вятърната енергия е в криза. Миналата седмица производителят на соларно оборудване SolarEdge Technologies отбеляза срив на акциите с цели 30% заради спада на европейското търсене.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Зеленият“ балон се пука: акциите на Siemens Energy се сринаха с 39% заради проблеми с ветрогенераторите им

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!