Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шрьодер: Украйна беше готова да подпише мирен договор с Русия, но САЩ не разрешиха

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер разказа в интервю за Berliner Zeutung, че е бил помолен от Киев да посреднични за мирен договор между Украйна и Русия.

„През 2022 г. получих искане от Украйна с въпрос дали мога да посреднича между Русия и Украйна. Въпросът беше дали мога да предам послание на Путин“, сподели Шрьодер. Посредникът от украинска страна с много близки отношения със самия украински президент е бил Рустем Умеров, настоящият министър на отбраната на Украйна и член е на кримско-татарското малцинство.

Бившият германски канцлер разказа какво се е случило и защо преговорите са се провалили:

„Тогава въпросът беше: Как да се сложи край на войната? Единствените, които можаха да уредят войната срещу Украйна, са американците. На мирните преговори в Истанбул през март 2022 г. с Рустем Умеров украинците не се разбраха за мир, защото не им беше позволено. За всичко, което обсъждаха, първо трябваше да питат американците.

Имах два разговора с Умеров, след това среща на четири очи с Путин, а след това и с пратеника на Путин. Умеров откри разговора с поздрави от Зеленски. Като компромис за гаранциите за сигурност на Украйна беше предложен австрийският модел или моделът 5+1. Умеров смяташе, че това е нещо добро. Той показа готовност и по останалите точки. Той също така заяви, че Украйна не иска членство в НАТО, че Украйна иска да въведе отново руски език в Донбас. Но в крайна сметка нищо не се случи. Моето впечатление беше, че нищо не може да се случи, защото всичко останало се решава във Вашингтон. Това беше фатално. Защото резултатът сега е, че Русия е обвързана по-тясно с Китай, което Западът не би трябвало да иска.

Вярвам, че американците не искаха компромиса между Украйна и Русия. Американците вярват, че руснаците могат да бъдат държани малки. Сега Китай и Русия, които са ограничени от САЩ, обединяват сили. Американците вярват, че са достатъчно силни, за да държат и двете страни под контрол. По мое скромно мнение това е грешка. Човек трябва само да погледне колко разкъсана е американската страна сега. Вижте хаоса в Конгреса.

Мирният план може да бъде възстановен и Германия и Франция могат да инициират това. Всъщност Шолц и Макрон трябва да се ангажират с мирен процес в Украйна, защото това не е само американски въпрос, но преди всичко европейски. Човек би трябвало да попита: Какво можем да направим, за да сложим край на войната? Днес единственият въпрос е: какво можем да направим, за да доставим повече оръжия?

Ние нямаме заплаха. Този страх, че руснаците ще дойдат, е абсурден. Как се очаква те да победят НАТО, камо ли да окупират Западна Европа?

"Украйна бързо деградира". Украински експерти и политици за ситуацията в страната

Какво искат руснаците? Статуквото в Донбас и Крим. Нищо повече. Мисля, че е фатална грешка, че Путин започна войната. В същото време ми е ясно, че Русия се чувства застрашена. Вижте: Турция е член на НАТО. Има ракети, които могат да достигнат директно до Москва. САЩ искаха да вкарат НАТО на западната граница на Русия, с Украйна като нов член, например. Всичко това изглеждаше като заплаха за руснаците. Има и ирационални гледни точки. Не искам да отричам това. Руснаците отговориха със смесица от двете: страх и защита напред. Ето защо никой в Полша, в балтийските държави и със сигурност не и в Германия – всички членове на НАТО, между другото – не трябва да се чувства в опасност. Руснаците не биха започнали война с нито един член на НАТО.

Макрон и Шолц са единствените, които могат да разговарят с Путин. Ширак и аз направихме същото във войната в Ирак. Защо подкрепата за Украйна не може да бъде съчетана с предложение за преговори с Русия? Доставките на оръжие не са решение за вечността. Но никой не иска да говори. Всички седят в окопите. Колко още хора трябва да умрат? Малко прилича на Близкия Изток. Кои са жертвите от едната и от другата страна? Бедни хора, които губят децата си. Никой от тези, които имат власт, не помръдва. Единственият, който успя да направи нещо, въпреки че винаги е оклеветяван, беше Ердоган със зърнената сделка. Това е, което наистина ме притеснява.

Сериозно ли мислите, че след катастрофата, която руснаците преживяват в Украйна с войната си, сега мислят да атакуват Западна Европа? Никой в Русия не обмисля сериозно да влезе в конфликт с НАТО.

Има куп американски компании, които все още са активни в Русия. Това изобщо не притеснява американското правителство. То си върши своето. А икономиката си е икономика. Ние сме тези, които политически налагат това, което искат американците. Но самите американци не го правят.“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Шрьодер: Украйна беше готова да подпише мирен договор с Русия, но САЩ не разрешиха

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!