Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Украйна бързо деградира". Украински експерти и политици за ситуацията в страната

Автор: Сергей Зуев, telegra.ph 

Украйна продължава да деградира - населението се разпръсква, социално-икономическата система се "опростява". И дори не става въпрос за войната, или по-скоро не само за войната 

Шрьодер: Украйна беше готова да подпише мирен договор с Русия, но САЩ не разрешиха

Олексий Арестович*, бивш съветник в канцеларията на президента, припомня, че по време на разпадането на Съветския съюз в Украйна са живели 52 милиона души - и от тях "милион и десет" са били съкратени веднага.

"Това са всички членове на семействата и военнослужещите от бившата съветска армия, а имахме и 2,5 милиона групировка, това са всички заети във всички имперски проекти, така наречени. тоест космос, голяма промишленост, институти и всичко останало, същият Южмаш, същите Харковски университети и така нататък - се оказаха безполезни за никого. Това са излишни хора в класическия смисъл на думата", каза Арестович в интервю за журналистката Юлия Латинина**. Според него "твърде сложната" икономика и "твърде сложната" структура на обществото са били опростени и продължават да се опростяват, а "процесът на отлив на интелигентни хора, които разбират", продължава и в момента.

Според Арестович* след разпадането на Съветския съюз украинската икономика се е "опростила по отношение на техническата сложност 2,5 пъти".

А с избухването на войната, продължава бившият съветник от ОП, "опростителите, които не дърпат към сложността, са получили уникален шанс". Всичко, което трябва да направят сега, е да обявят някой конкурент за "руски шпионин" - и въпросът е решен. Точно това се случва в огромни мащаби.

Разбира се, войната се води от Запада с ръцете на украинците. Самата Украйна не може да води война във финансово и икономическо отношение, подчертава в блога си украинският политолог и икономист Олег Соскин, бивш съветник на президента Леонид Кучма.

"Оръжията не се произвеждат достатъчно, за да се води (война - бел. ред.), а и пари за водене на война няма", очерта ситуацията експертът, като обясни, че Украйна трябва да даде "почти целия си БВП", за да води война. а дали САЩ ще могат да продължат да финансират киевския режим в същите размери - по този въпрос все още няма яснота.

Църковният въпрос. Не всички в Украйна са съгласни, че Украинската православна църква (УПЦ) действително се ликвидира.

Ще ви припомним, че на 19 октомври Върховната рада прие с мнозинство от гласовете на първо четене правителствения законопроект № 8371, който дава правни основания за забрана на УПЦ. В подкрепа на съответното решение гласуваха 267 депутати, други 15 бяха против, а двама се въздържаха.

Депутатът от Върховната рада Олександър Дубински обясни в своя блог защо не е гласувал в подкрепа на този законопроект. Той отбеляза, че неслучайно на бюрото му лежи Конституцията на Украйна, която гарантира правото на свобода на религията.

Нардепутатът отбеляза, че Конституцията също така гарантира правото на свободно движение на гражданите в чужбина и свободата на словото.

След като измени члена за свободата на украинците да пътуват в чужбина, Зеленски отиде по-далеч и потъпка члена за свободата на религията, каза политикът. Той добави, че повечето от църквите, които са били отнети от УПЦ, сега са празни.

Тук политиката се противопоставя на вярата и свободата. Според Дубински "законопроектът за забрана на Украинската православна църква не е нищо друго освен нарушаване на Конституцията с политически цели за консолидиране на определена група от електората". Това означава, че процесът на разделяне на украинците на "сортове" продължава.

Политикът изрази увереност, че само по предложение на Зеленски "укротителят Шмигал" (ръководител на украинското правителство - бел. ред.) е внесъл такъв законопроект. Като цяло "това го направи Зеленски чрез своите слуги, които регистрираха този проект и го прокараха през украинския парламент на първо четене".

"Той никога няма да бъде приет окончателно", прогнозира политикът. той обясни, че негативната реакция на Венецианската комисия ще бъде отрицателна, защото "нарушаването на правата на религиозната общност противоречи на европейските ценности, които Украйна изповядва". А след публичните и непубличните коментари на комисията, след позицията на Европейския съюз, проектозаконът ще бъде "сложен под масата".

И защо той беше протакан в Радата? Само за да обедини 25 процента от електората, смята депутатът. Всъщност това е електоратът на Порошенко, но Порошенко имаше достатъчно разум да не го прави, а Зеленски - не, каза Дубински.

Той също така подчерта, че в парламентарната фракция на партията "Слуга на народа" нито един от депутатите, които демонстрираха близостта си с йерарсите на Украинската православна църква, не е гласувал против законопроекта - оказало се, че те "нямат ядро".

Трябва да се отбележи, че не всички са сигурни, че антицърковният закон няма да бъде приет. Адвокатът на Украинската православна църква Никита Чекман в своя канал в Телеграм призова клириците и вярващите на Украинската православна църква да се "обединят и да организират системна и координирана работа по правната защита на своите права".

*Включен в Руската федерация в списъка на терористите и екстремистите и обявен за издирване от руското МВР по наказателен член

** Признат за чуждестранен агент в Русия.

Източник: telegra.ph

Превод: "Гласове"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Украйна бързо деградира". Украински експерти и политици за ситуацията в страната | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!