Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германия търси алтернативни маршрути за азиатския газ

В петък германският канцлер Олаф Шолц разговаря в Берлин с президентите на пет централноазиатски държави – Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. В резултат на срещата беше приета съвместна декларация, в която се посочва, че следва да се търсят алтернативни пътища за доставка на енергийни ресурси, пише „Правда“.

Сиймор ХЪРШ: Кой, как и защо взриви тръбопровода "Северен поток"

Лидерите се съгласиха, че връзката между Европейския съюз и Централна Азия, включително Средния коридор (Транскаспийския транспортен маршрут), е от основно значение“, се казва в документа.

Василий Небензя: САЩ взривиха "Северен поток", за да запазят влиянието си в Европа

„Държавните и правителствените ръководители подчертаха целта си да засилят енергийната сигурност и да създадат алтернативни маршрути за доставка на енергия, да се застъпят за устойчива и сигурна цифровизация и цифров суверенитет, да подобрят транспортните и транзитните маршрути и да преминат към зелена, устойчива и екологична икономика, селско стопанство, енергетика и електрически транспорт“, се посочва в съвместното изявление.

По-рано германският канцлер изрази надежда, че Казахстан ще помогне на Германия да стане по-независима от енергийните доставки от Русия. Понастоящем Казахстан доставя петрол на Германия по петролопровода „Дружба“, който обаче минава и през територията на Русия.

Особено важно е да се отбележи, че среща в такъв формат се провежда за първи път. По-рано президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с лидерите на петте централноазиатски държави в Ню Йорк.

Що се отнася до енергийните доставки, Европа живо се интересува от доставки на петрол от Казахстан, което вече се и случва, и природен газ от Туркменистан, което изисква изграждането на тръбопровод през Каспийско море, но засега по този въпрос само се спекулира.

Очевидно е, че западните държави са заинтересовани от отслабване на връзките на централноазиатските държави с Русия. Това обаче не е лесна задача, включително защото изисква значителни усилия от страна на Запада в икономическата сфера. Остава открит въпросът дали Съединените щати и Европейският съюз са готови да направят това, вместо да се ограничават с декларации и заплахи за санкции.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Германия търси алтернативни маршрути за азиатския газ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!