Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Василий Небензя: САЩ взривиха "Северен поток", за да запазят влиянието си в Европа

Германското правителство мълчи за разследването на експлозиите на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Смята се, че САЩ стоят зад саботажа.

Сиймор ХЪРШ: Кой, как и защо взриви тръбопровода "Северен поток"

Американските власти решиха да взривят "Северен поток", за да запазят влиянието си в Европа, която се нуждае от руски енергийни ресурси. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

"В експертната общност се появяват все повече доказателства, че взривяването на "Северен поток" е дело на Вашингтон, който извърши този възмутителен престъпен акт, ръководен от тясно егоистично желание да консолидира своето господство в Европа, която има остра нужда от Русия енергийни ресурси", каза той по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

"Бих искал да ви напомня, че не говорим за някаква хулиганска шега. Говорим за терористична атака, която засегна международната тръбопроводна инфраструктура и доведе до тежки икономически и екологични последици за редица държави", подчерта Небензя.

"Не се съмнявам, че днес отново ще чуем от нашите западни колеги, че Русия уж отвлича вниманието на съвета от по-сериозни проблеми, като настоява за обсъждане на терористичната атака срещу "Северен поток". Тяхната тактика е проста и разбираема - да протакат толкова дълго колкото е възможно, в идеалния случай за повече година, две, три, и след това заявете, че след години на разследване вече не е възможно. Препоръчваме им да не губят време и усилия за това, всички подобни опити очевидно са обречени на провал", каза постоянният представител.

Ръководителят на руската дипломатическа мисия отбеляза, че Руската федерация "ще продължи да се стреми към обективно и задълбочено установяване на всички обстоятелства на случилото се със задължителното привличане на руските следствени органи и заинтересовани страни, както и привличането на клиентите под отговорност и извършителите на този саботаж." "Ще използваме всички средства, с които разполагаме за това, включително в Съвета за сигурност", добави той.

Германското правителство мълчи за разследването на експлозиите на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Смята се, че САЩ стоят зад саботажа.

Тази гледна точка изрази през август депутатът от Бундестага от "Алтернатива за Германия" и член на парламентарната комисия по енергетика и опазване на климата Щефен Котре. Той бе помолен да коментира появилата се наскоро в медиите информация, че следите в случая с експлозиите на "Северен поток" водят към Украйна.

"Не мога да си представя, че западните разузнавателни служби не знаят как е била извършена атаката срещу "Северен поток". Съюзници, вероятно САЩ, стоят зад това", заяви Котре.

Специалните служби на Швеция и Дания, според него, не искат да си сътрудничат със специалните служби на Германия.

"Германското правителство не иска да информира за напредъка на разследването на саботажа на "Северен поток", каза депутатът и дава пример с това, че корабът на германските военноморски сили пристигна на мястото на експлозиите. Той е пристигнал твърде късно и не е бил добре оборудван, така че "беше малко вероятно те да могат да разследват нещо", каза Котре.

На 25 август германските медии ZDF и Der Spiegel отново писаха, позовавайки се на свои източници, че следи от експлозията на газопровода "Северен поток" водят към Украйна.

Според германските следователи, лица свързани с Украйна, са могли да взривят тръбопровода с експлозиви, доставени на ветроходната яхта "Андромеда". Екипажът на яхтата е бил в Украйна преди и след експлозията в Балтийско море.

Тази информация е била предоставена на германските издания от тайните служби.

През март New York Times и редица други издания съобщиха, че според американските разузнавателни агенции проукраинска групировка е извършила атаката на Северен поток.

След това канцлерът Олаф Шолц обсъди няколко пъти със съветници как германското правителство може да се справи с нарушителите.

Тогава по искане на Германия ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак отговори, че правителството на Украйна не е замесено в експлозията.

И двете линии на главния руски газопровод за Европа, "Северен поток", бяха прекъснати на три места едновременно през септември 2022 г.

Отново се заговори за българска следа при разследването на взрива на газопровода "Северен поток" през юни.

Прокуратурата на Полша твърдеше, че на борда на яхтата "Андромеда" е имало шест души и те са били с български паспорти.

Полското държавно обвинение заяви тогава, че няма доказателства, че Полша е била използвана като център за саботажа на газопроводите "Северен поток".

То отхвърли информацията, че групата, взривила газопроводите, може да е използвала Полша като своя оперативна база.

Освен това от прокуратурата посочиха, че няма преки доказателства, че 15-метровата яхта "Андромеда", за която се подозира, че е била на мястото на експлозията, е участвала в саботажа.

На 26 септември миналата година няколко необясними подводни експлозии разкъсаха газопроводите "Северен поток 1" и новоизградения "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания, като и според двете страни те са били умишлени. Все още обаче не е установено кой е извършителят. Двете страни и Германия разследват инцидента.

Руското външно министерство обвини и трите страни в умишлено забавяне и в опит да прикрият кой стои зад атаката.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Василий Небензя: САЩ взривиха "Северен поток", за да запазят влиянието си в Европа

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!