Румен Петков: Изпращането на ракети в Украйна ще предизвика съдебни преследвания срещу България

Пред медиите в Пловдив председателят на АБВ Румен Петков определи като национално предателство решението за допълнителна военна помощ за Украйна във вид на ракети за зенитни системи С-300 и предупреди, че този акт на парламента ще предизвика съдебни преследвания срещу България.

„В договора, с който ние сме придобили този ракетен комплекс, има изричен запис, че без съгласието на производителя ние нямаме право да го предоставяме на когото и да е. И това грубо нарушение на договора няма как да не бъде атакувана от руската страна и освен, че ще харижем ракети, ние ще трябва да платим. Няма да платят тези народни представители, които гласуваха това решение. Ще платим всички ние, българските граждани“.

Шок за Украйна: Милиони граждани на ЕС се молят Путин да победи – Културна Желязна завеса разделя ЕС и Европа между либералния (комунистически) Запад и консервативния (капиталистически) Изток

Русия пусна серийно най-модерните си изтребители Су-57 и Су-35, праща ги на фронта в Украйна

Петков изрази съмнение, че голямата част  от народните представители всъщност не знаят какво са гласували. Защото нито разполагат с доклад, който да детайлизира състоянието на комплекса С-300, нито имат потенциала да го обсъдят с това извънредно заседание на комисията, незабавно внесено в парламента и незабавно гласувано. Румен Петков нарече решението престъпление, извършено спрямо националната сигурност и националната интереси на страната, за което отговорност носят ресорният министър Тодор Тагарев и заместник-командира на военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев.

Бригаден генерал Йохан Петков, последният командващ на зенитно-ракетни войски, отбеляза, че България разполага с един комплекс C-300, няколко десетки ракети, сред които неизправните са три броя. Той призова медиите да следят процеса по вчерашното решение за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна, като изрази съмнение, че към воюващата страна ще заминат, наред с неизправните ракети, н и всички останали на въоръжение у нас. Генерал Петков подчерта факта, че в решението за предоставяне на Украйна на ракетите от комплекса С-300 не е взета под внимание никаква военна експертиза.

Румен Петков коментира и решението за купуването на бронирани бойни машини за България. Той посочи, че действията на правителството в тази насока са в пълен разрез с предходни решения на Народното събрание от 2018-2019 година

„Имаме дискусии в Народното събрание, в които дискусии е взето решение за 1.220 млрд. лева да се премине към превъоръжаването с бронетехника и тази бронетехника да бъде произвеждана в България. Ние имаме такива възможности като военнопромишлен или като отбранителен комплекс“.

Петков подчерта, че машините Stryker, планирани за купуване, са отдавна технологично остарели, освен това договаряната цена е 1.5 милиарда долара. Той определи настоящият като най-позорния период в МО с огромни разходи и никаква ефективност и гаранции за националната сигурност на България.   

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Румен Петков: Изпращането на ракети в Украйна ще предизвика съдебни преследвания срещу България | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!