Следвайте "Буднаера" в Телеграм

БОЙКОТ на Народния театър, обърнат на Народен съд

АВТОР:  НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ

Народния театър се е обърнал на Народен съд.

Историята ще държи отговорен директора му за развращаване на естетиката и етиката в националния храм на Мелпомена.

Слагачът Васил Василев допусна от първата сцена на България, както никога досега (дори и във времената на култа и соцреализма) да се лее цинична политагитация, а пропагандизмът да се лансира като норма.

Честита НЕЗАВИСИМОСТ. Може би някога

Георги Марков: Взеха ни суверенитета, историята и хляба! Партизаните на Сорос съсипаха институциите

Тези комисарстващи "творци" не знаят ли, че реалността на спектакъла дефинитивно не може да се смесва, нито да се бърка с извънхудожествения контекст? В коя академия са ги учили, че конюнктурен пасквил като "Хага", обслужващ тезите на чужд правителствен режим, има място на националната ни сцена?

Богоборци! Досетихте се, нали! Точно така - болшевиките - марксисти, а понастоящем техните наследници, неолибералите - неокомунисти

Няма лошо да правиш антивоенен театър. Но как се нарича това да поставяш антируски и проукраински театър в националния театър на България? А да превръщаш сакралното пространство на зрителния салон в митинг на феновете на Зеленски с развети украински знамена? Изкуството е коректив на политиката, не резоньор и глашатай на нечия правда.

Емоционално съм свързан с театъра, отрасъл съм зад кулисите на бургаския драматичен театър "Адриана Будевска", баща ми е поет, драматург и режисьор, майка ми - актриса, и не мога да остана безразличен към подобно кощунство.

Отказвам да издържам с данъците си това позорище. Призовавам Васил Василев веднага да даде оставка. Призовавам всичките си приятели и читатели да бойкотират представленията на Народния театър "Иван Вазов", превърнат във филиал и самодеен колектив към украинското посолство в София. Това ще е морален протест срещу политизацията в изкуството.

Знам, че гласът ми е слаб спрямо пропагандната машина, която сега денонощно ще тръби какъв шедьовър се е родил на първата ни сцена и как публиката изживява катарзис, но десетина зрители дори да предпазя от това самоунижение, пак ще ми донесе облекчение. 

"Режисьора"-девиант Галин Стоев предпочитам да не коментирам. Човекът е с тежки комплекси - компенсаторно наваксва с инфантилен екстремизъм онова, което не може да демонстрира като творец. В дискусията след премиерата той съвсем сериозно обявил, че иска да отрови Путин. Пожелавам му успех, но да хваща "поезда" за Москва, да нахлува в Кремъл и да действа, вместо да ползва реквизитите на академичната ни рампа.

Сред тия кулиси изкуство са правили Вазов, Лилиев, Яворов, Йовков, Радичков, Масалитинов, Георги Георгиев - Гец, Славка Славова, Андрей Чапразов, Маргарита Дупаринова, Стефан Данаилов..., дотам ли я докарахме накрая - до Васил Василев, "Хага" и Стоев, отровителя на Путин?!

Не разбирам защо мълчат актьорите от трупата на Народния театър, както и останалите български театрали и интелектуалци. Всъщност разбирам, но не ги оправдавам.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: БОЙКОТ на Народния театър, обърнат на Народен съд - Информационна агенция ПИК

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!