Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС обмисля да защити Полша, Унгария и Словакия по делото за украинското зърно, заведено от Украйна

ЕС обмисля да да защити Полша, Унгария и Словакия срещу жалба, подадена от Украйна, след като трите страни обявиха едностранни забрани за внос на украински семена и зърно, съобщи Financial Times.

Това лято Брюксел позволи на пет източноевропейски държави да блокират вноса на тези продукти за вътрешна продажба, но отказа да удължи забраната, след като изтече през септември. В резултат на това Унгария, Полша и Словакия наложиха свои собствени забрани, което противоречи на политиката на ЕС да действа в унисон по търговските въпроси.

Представителите на трите страни твърдят, че украинският внос на селскостопански продукти е подбивал цените на вътрешния пазар и е застрашил поминъка на местните фермери. За разлика от тях българското правителство вдигна забраната за внос на зърно от Украйна.

В отговор Киев обяви, че завежда дело срещу Полша, Унгария и Словакия в Световната търговска организация. Полша, Унгария и Словакия по-късно заявиха, че се оттеглят от платформата на ЕС, координираща украинския внос на зърно.

Според Financial Times Европейската комисия първоначално е поискала от Будапеща, Варшава и Братислава да отменят забраните си, тъй като държавите-членки на ЕС „нямат право да предприемат едностранни мерки в търговията“. Сега се съобщава, че работи за „координиране“ на правните си опровержения на подадените от Киев документи.

Гешев доказва как Денков и кабинетът са измамили земеделците от протеста

В писменото искане на комисията, изпратено до трите държави в сряда, се казва, че „като въпрос на правото на ЕС“, тя ще „действа в тези производства на СТО, инициирани срещу държавите-членки“.

„Непосредствената следваща стъпка е комисията да отговори на Украйна по тези искания за консултации от името на трите държави-членки“, се казва в документа, цитиран от Financial Times.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ЕС обмисля да защити Полша, Унгария и Словакия по делото за украинското зърно, заведено от Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!