Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ТАСС: България реши да изгони предстоятеля на Руската православна църква в София

Снимка: podvorie-sofia.bg, архив

Българските власти решиха да изгонят от страната предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан. Това съобщиха за ТАСС от руското посолство в България.

Богоборци! Досетихте се, нали! Точно така - болшевиките - марксисти, а понастоящем техните наследници, неолибералите - неокомунисти

„(Българските власти) сметнаха, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност“, посочиха руски дипломати. 

Георги Марков: Взеха ни суверенитета, историята и хляба! Партизаните на Сорос съсипаха институциите

Честита НЕЗАВИСИМОСТ. Може би някога

Според посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова в четвъртък свещениците от Руската православна църква „са били повикани в миграционната служба, където им е казано, че представляват заплаха за националната сигурност на България и трябва да напуснат страната днес. ”В същото време ги качиха в арестантска кола и ги закараха до домовете им, за да съберат вещите си, после ги закараха в църквата и продължиха към границата със Сърбия", казва Митрофанова. „Това е безпрецедентно събитие, църквата е отделена от държавата и не е ясно как духовниците могат да застрашат националната сигурност“, добави посланикът.

По думите ѝ, „много енориаши ходят в Руската църква в София” и подобно събитие е „падане в пропастта”. „Можем да кажем, че те просто сеизплюха в лицето на нашата църква, още повече че това се случи на Рождество на Пресвета Богородица“, отбеляза Елеонора Митрофанова.

"На 21 септември т.г българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг.

Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица - свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква. Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна", съобщи на страницата си Руското посолство.

ТАСС цитира и Елеонора Митрофанова, която напомня, че църквата е отделена от държавата. Тя уточнява, че руските свещеници са били извикани днес в миграционната служба, където им заявили, че представляват заплаха за националната сигурност на България и са длъжни още в рамките на деня да напуснат страната.

Припомняме, че преди дни бе съобщено, че трима дипломатически служители на руското посолство в Скопие и един свещеник от Руската православна църква са били обявени на 15 септември за нежелани от властите в Северна Македония заради шпионска дейност и трябва да напуснат страната. Руският свещеник е предстоятел на руската църква в София, съобщи междувременно съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в предаването "Говори сега" на БНТ. По думите му, въпросният свещеник се опитвал да внесе разкол в македонската църква, писа преди дни "Сега".

Източник: ТАСС, "Сега"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ТАСС: България реши да изгони предстоятеля на Руската православна църква в София | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!