Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тагарев в Сливен: Притеснявайте се от Путин, на всяко негово решение готвим подходящ отговор

Мястото на военната база край Кабиле е избрано внимателно от военни експерти, увери той

Държавите от източния фланг на НАТО, включително и България, вече вземат мерки да изградят по-сериозен потенциал за възпиране и отбрана, изтъкна министърът на отбраната на Дискусионна кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик“

Местоположението на военната инфраструктура, която ще се ползва от многонационалните сили край Кабиле, е избрана внимателно от военни експерти. Това заяви при посещението си в Сливен министърът на отбраната Тодор Тагарев, предаде репортер на "Фокус".

Той подчерта, че това ще бъде българска инфраструктура, но ще има възможност да се ползва и от нашите съюзници, които са част от състава на многонационалната бойна група, начело на която стои Италия.

САЩ не могат да нанесат стратегическо поражение на Русия. В сблъсъка със Запада Русия все още не е започнала истинската битка – тя ще започне тогава, когато

Районът на Кабиле е наблизо до летище, до полигон Ново село, до ЖП-линии и до морето.

"Този район отговаря на всички изисквания, но окончателното решение все още не е взето", подчерта военният министър. Той успокои хората от района, че окончателното решение ще бъде предложено за одобрение от НС, въпреки че досега е нямало подобна практика.

"Благодарение на Русия, която поведе пълномащабна война срещу Украйна, и която не скрива неприятелските си намерения спрямо нас и нашите съюзници от НАТО, ние сме длъжни да взимаме мерки. Тези мерки са със засилена бдителност и повишаване капацитета за спиране и отбрана", поясни министърът.

Началникът на отбраната опроверга Тагарев: Няма руски кораби в икономическата зона на България в Черно море

Тагарев допълни, че първото предназначение на тези сили в осемте страни на източния фланг на НАТО е да възпрат потенциален агресор, така че той да не посмее да предприеме действия, или ако все пак успее, ние всички заедно да се отбраняваме и да гарантираме сигурността си и да запазим териториалната си цялост.

Заради геополитическата обстановка армията вече ще се въздържа от това да предава имоти на други държавни институции или за приватизация.

"Не знаем какво ще ни потрябва в новите условия", категоричен бе Тагарев.

"По никакъв начин хората, от където и да са, където и да бъде разположена подобна инфраструктура, не трябва да се притесняват, тъй като многонационалната бригада, но и цялата наша армия представляват интерес за един евентуален агресор. Ако имате притеснения, притеснявайте се от намеренията на господин Путин, който седи в Кремъл. А ние се готвим на всякакво негово възможно решение да дадем подходящ отговор", категоричен бе военният министър. 

"Инфраструктурата ще бъде изградена в съществуващ район. Армията все още има достатъчно райони, които не е освободила. Вече се въздържаме от продаване на обекти, освен такива, които наистина нямат видимо предназначение в съвременни условия, защото не знаем какво ще ни потрябва в новите условия. По отношение на обема, моята хипотеза е, че в период, подобен на сегашния, ние ще имаме на наша територия между 1000 и 1500 военнослужещи в рамките на многонационалната бойна група, като при нужда ще могат да дойдат още“, посочи министър Тагарев.

Изграждането на инфраструктура – казарми, сгради за техника, пътища за многонационалната бойна група на НАТО у нас ще струва почти сигурно над 100 млн. лева, коментира миналата седмица министър Тагарев по време на изслушване в парламентарната комисия по отбрана. Той определи структурите, които ще се изградят като „едно малко градче“. Министърът посочи, че ведомството има средства в бюджета да възложи проектиране, но това още не се е случило. Той отбеляза, че се очаква част от необходимите средства да бъдат осигурени от НАТО.

Министър Тагарев участва в Дискусионна кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик“ (СОРА), посветена на ползата от съвместните проекти и съоръжения за националната сигурност на страната. 

Пред форума той изтъкна, че "държавите от източния фланг на НАТО, включително и България, вече вземат мерки да изградят по-сериозен потенциал за възпиране и отбрана".

Във форума взе участие и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Министър Тагарев поясни, че изграждането на потенциал за възпиране и отбрана изисква повече средства. „Правителството е казало „да“ – следващата година да сме на 2% от БВП и в бъдеще ще поддържаме не по-малко от 2% бюджет за отбрана. Тези проценти са не само за въоръжение и боеприпаси. Те са за набиране на хора, за тяхната подготовка, за изграждане на инфраструктура. Инфраструктура, която е важна за нашата армия, и такава, в която ние ще поканим наши съюзници, които са тук, за да гарантират нашата сигурност“, каза министърът на отбраната, цитиран в съобщението.

Целта на организираната дискусия беше да се обсъдят нагласите, настроенията, безпокойствата на местната общност. „В резултат на тази и на следващите дискусии ние ще вземем решение къде да направим една от по-сериозните инвестиции в казармена инфраструктура и практически първата сериозна инвестиция от 30 години насам“, посочи министър Тагарев.

По-рано министърът откри обновеното инфекциозно отделение на Военна болница Сливен към ВМА, която днес чества 100 години от своето основаване.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тагарев в Сливен: Притеснявайте се от Путин, на всяко негово решение готвим подходящ отговор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!