Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сглобката на ДПС с ГЕРБ и Киро Петков отменят забраната за внос на зърно от Украйна

Би Нюз

Да не се удължава срокът за внос на украинско зърно след 15 септември. Това е новата инициатива на управляващите от Парламента.

Полският премиер: Интересите на нашите фермери са на първо място, няма да позволим внос на украинско зърно

Кирчо Простото от ПП се подписал последен, но най-отгоре, над Делян Пеевски.

Това е решението на Сглобката и ДПС. То е взето без анализ и без да се чуе гласът на българските производители. По полагането на подписите се вижда, че решението е изготвено от ДПС и ГЕРБ, а Кирил Петков се е подписал постфактум точно над Делян Пеевски.

Това гласи проект на решение, който беше приет по време на икономическата комисия в парламента с 10 гласа „за“, 4 „против“, двама гласуваха „въздържал се“.

Под него подписите са си сложили водещи политически фигури на формациите – Кирил Петков и Делян Пеевски. Подкрепа са засвидетелствали и Атанас Атанасов от ПП-ДБ, Хамид Хамид от ДПС, Румен Христов и Александър Иванов от ГЕРБ.

В мотивите на проекторешението се посочва, че отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, Република България не подкрепя удължаването след 15 септември на извънредната мярка за забрана за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна.

Основанието за забраната беше недоволството на фермерите в петте страни от по-евтината украинска продукция, която залива пазара и създава предпоставки фермерите да не могат да реализират собствената си реколта и залежава по складовете.

Според земеделският министър Кирил Вътев обаче, забраната за внос на слънчоглед трябва да бъде удължена поне до Нова Година и към нея да бъдат включени нерафинирано олио и сухо мляко, които влизали у нас на дъмпингови цени.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Сглобката на ДПС с ГЕРБ и Киро Петков отменят забраната за внос на зърно от Украйна - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!