Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Силен откат. Как санкциите срещу Русия унищожават икономиката на Италия?

След разпадането на СССР компаниите от Италия започват да работят активно на руския пазар. След като обаче официален Рим се присъедини към ограничителните мерки, наложени срещу Москва от САЩ и техните съюзници, бизнесът в Италия започна да изпитва сериозни затруднения. Това пише IL Fatto Quotidiano. 

„Свитият износ във водещите производствени сектори, намаленият внос на евтини суровини и инфлацията – това са основните последици за Италия от икономическите санкции, които Европейският съюз наложи срещу Русия след анексирането на Крим през 2014 г. и които допълнително затегна от февруари миналата година. Това тревоожи сериозно италианските предприемачи“, допълва изданието.

През последните десетилетия, след разпадането на СССР, руският пазар се превърна в нова дестинация за италианския износ, особено за модната индустрия и компаниите, произвеждащи луксозни стоки, които са в състояние да задоволят, пише IL Fatto Quotidiano.

Защо икономиката на Германия е в криза?

Русия доставя на Италия около 40 % от природния газ през годината на достъпни цени. През 2013 г. търговският оборот между двете страни достигна 52 млрд. евро. Миналата година тази сума възлизаше на 33 млрд. евро.

Износът на стоки от европейската страна за Руската федерация рязко спадна напоследък.

Ричард Улф: Западащите САЩ създадоха войната в Украйна, за да отслабят Русия, член на БРИКС

„Според най-новите данни сравнението на първите месеци от 2022 г. и 2023 г. показва допълнителен спад от 11 % – или от 1,9 млрд. евро на 1,7 млрд. евро.

Освен при облеклото и кожените изделия – в тези сектори са забранени стоки с единична стойност над 300 млн. евро и чийто износ за Русия е намалял от 1,2 млрд. евро през 2021 г. на 800 млн. евро през 2022 г. – най-голям е спадът при металорежещите машини и моторните превозни средства – от 2,5 млрд. евро на 1,8 млрд. евро.

При химическите продукти износът е намалял от 720 млн. евро на 478 млн. евро, а в сектора на домакинствата – от 2,5 млрд. евро на 1,8 млрд. евро“, пише IL Fatto Quotidiano.

Британският „Експрес“: „Целите на Украйна вече не са в съответствие с тези на Запада, Русия вече не е заплаха“

Богомил Бонев: Не е удобно да признаят, че Русия ги победи, а Украйна е огромно разочарование!

Бивш аналитик на ЦРУ: Парите за Киев отиват при „Локхийд Мартин“, „Дженерал Дайнамикс“ и ВПК

Особената сложност на ситуацията се дължи на факта, че италианските износители ще трябва да намерят нови пазари за своите продукти след намаляването на доставките за Руската федерация. Ще бъде много трудно да се намерят пазари, където покупателната способност ще бъде същата.

Напълно възможно е да се наложи предприятията да затворят производствени мощности и да съкратят служители. Това може да доведе до по-висока безработица и по-ниски данъчни приходи в бюджета.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Силен откат. Как санкциите срещу Русия унищожават икономиката на Италия? - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!