Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Поптодорова: Членството на България в ЕС и НАТО да бъде разписано в конституцията. В Констиитуцията да бъде забранено провеждането на референдуми... Знамената на НАТО и на ЕС да станат...

елементи, допълващи националната символика

В Констиитуцията да бъде забранено провеждането на референдуми за напускане на НАТО и ЕС. А отношенията с държави, обявили страната ни за неприятелска, да се регулират със закон, е искането на общественици

„Искаме да се подобрят определени текстове в Конституцията. На първо място – да се гарантира новият геополитически статут на страната. България е със статут на член и на НАТО, и на ЕС.

Стана много модно да се обявяват референдуми, което е важен инструмент за допитване до народа, но не по всички въпроси. Искаме да се направи разлика по кои въпроси може да има такова допитване”.

Това заяви бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова пред NOVA NEWS.

Клета Българийо! Няма друг такъв позор в историята ти!

Тя е един от обществениците, подписали писмо до лидерите на групи и шефове на комисии в 49-ото народно събрание с искане членството на България в ЕС и НАТО да бъде разписано в конституцията.

Некадърен продажник да си в тия времена! Пък и в миналите

В основния ни закон да бъде забранено провеждането на референдуми за напускане на евро-атлантическите структури. А отношенията с държави, обявили страната ни за неприятелска, да се регулират със закон, е искането на тези общественици.

Конституцията е национален документ, той отразява реалностите в съответната държава, каза Поптодорова в обяснение за идеята, която защитава. „Говорим за тематика и решения, които се взимат на базата на класифицирана информация. Няма как 400 000 души (какъвто е минимумът подписи, за да се проведе национално допитване) да са в течение на тази поверителна информация, която е не само национална, тя е и международна.

May be an image of 3 people and text
Facebook

Това е цялата абсурдност по референдуми по въпроси, свързани с международни договори и с глобални геостратегически въпроси”, каза дипломатът.

За откритото писмо, подписано и от нея, в което се казва, че националният ни суверенитет се гарантира от Въоръжените сили на България, както и от членството ни в НАТО и нейните командни структури, дипломатът каза, че това фигурира под чл. 9 в Конституцията.

Според чл. 9: „Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост. Дейността на въоръжените сили се урежда със закон. Тя припомни, че армията ни е пребивавала предимно в казармите. „Изключено е да бъдем нападнати от натовска държава”, категорична бе Елена Поптодорова. Тя даде пример, че Гърция и Турция не питаят голямо доверие една към друга, но съжителстват мирно. „В крайна сметка въпросът е да се гарантира мира на гражданите”, допълни дипломатът.

Запитана каква е идеята знамената на НАТО и на ЕС да станат елементи, допълващи националната символика, тя обясни, че не това е целта. Искането е знамената на двете международни организации да се показват по официални поводи, каза тя.

„Тук става въпрос за внушения. Всички искаме мир, въпросът е как той ще бъде най-добре защитен. В днешните условия той ще бъде най-добре защитен в колективна отбрана в съюзничество с армиите на НАТО и с ЕС. В другите конституции на държави от двете организации няма подобни текстове”, призна Поптодорова.

Припомняме - Членството на България в Европейския съюз и НАТО да се запише в Конституцията, а също така и изрично да се забранят референдуми за напускане на евроатлантическите структури. Такива идеи за промени в конституцията лансираха в отворено писмо до партиите президента Росен Плевнелиев, Соломон Паси, бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова и общественици.

May be an image of text
Facebook

В отворено писмо, изпратено до лидерите на парламентарните групи и председателите на комисии в Народното събрание, те предлагат още знамената на Европейския съюз и НАТО да станат елементи от националната символика на България. Освен това отношенията с държави, обявили страната ни за неприятелска - например Русия, да се регулират законово.

Предложенията целят да се препотвърди членството ни в НАТО и ЕС чрез конкретизиране на определени текстове или изцяло нови формулировки в Конституцията, добавят вносителите на предложението.

Според тях членството на България в ЕС и НАТО днес е "атакувано както от външни неприятели, така и от техни вътрешни съюзници или неволни помагачи".

Живеем в уникална за България информационна и пропагандна среда, трайно комплицирана от войната срещу Украйна и истеричните поддръжници на Путин у нас, добавят вносителите на промените до депутатите.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: epicenter.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!