Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пентагонът: Украинската армия извърши чудо

Мария Атанасова, Fakti.bg

Говорителят на Пентагона Пат Райдър каза, че ситуацията на фронта в Украйна далеч не е идеална, но украинските въоръжени сили са извършили чудо, като са изтласкали руските нашественици към отбранителни позиции.

Дъглас Макгрегър: Чуждите наемници масово бягат от редиците на Въоръжените сили на Украйна

На брифинг той каза, че в САЩ от самото начало се е предполагало, че контранастъплението ще бъде трудна битка, независимо кога е започнала. Райдър каза, че САЩ ще продължат да работят с украинските сили, за да им осигурят необходимите способности за борба срещу руските нашественици, включително обучение, предаде агенция УНИАН.

"Нека признаем, че това е далеч от идеалната ситуация. Никой със здрав разум не би искал Русия да нахлуе в Украйна, но те го направиха. И украинците, въпреки всичко, успяха да накарат руснаците да преминат в отбранителна позиция, което сама по себе си е чудо, предвид състоянието на украинската армия по време на руската инвазия“, подчерта говорителят на Пентагона.

Той добави, че въпреки че обстановката на бойното поле е далеч от идеалната, дори и при такива условия украинските сили успяват да реализират възможности и да постигнат резултати.

Украинската настъпателна кампания може да не приключи тази година и да бъде отложена за пролетта. Александър Мусиенко, ръководител на Центъра за военноправни изследвания, каза, че в обществото има много големи очаквания, но реалността е малко по-различна. „Истинската ситуация се развива по такъв начин, че днес трябва да кажем и да разберем, че настъпателната кампания може да продължи през следващата година. Сега не можем да кажем, че можем да направим бърз и много сериозен пробив. Имаме нужда от повече оръжия, сили, средства", каза експертът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пентагонът: Украинската армия извърши чудо ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!