Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нигер слага край на износа на уран и злато за Франция въпреки заплахата от военна интервенция


Президентите на САЩ и Франция осъдиха преврата в Нигер, ръководен от генерал Абдулахамане Чиани, колаж: Twitter

С незабавен ефект Република Нигер под ръководството на генерал Абдулахамане Чиани обяви спирането на износа на уран и злато за Франция. Такива съобщения се появиха в регионални източници от Близкия изток и Африка. Financial Times потвърди информацията, като написа следния коментар:

“Хунтата продължава да засилва антифренската реторика. Тя обяви, че спира износа на уран за Франция с незабавен ефект. Нигер е седмият по големина производител на уран в света, а Франция, която разчита на ядрената енергия за 75% от енергията си, е значителен вносител.”

Миналата седмица в Нигер беше извършен военен преврат, като президентът беше арестуван. Превратът според анализатори слага край на влиянието на САЩ и Франция в стратегическия район Сахел след подобни преврати в Буркина Фасо и Мали. Ръководителите им обявиха край на колониалното разграбване на страните им.

Успоредно с решението за спиране на износа на уран за Франция, протестиращи се събраха пред френското посолство в Нигер, призовавайки за прекратяване на френските колониални практики, скандирайки лозунга „Долу Франция!“ и потвърждавайки подкрепата си за лидера на преврата Чиани.

Wazobia Reporters, нигерски новинарски уебсайт, цитира един от протестиращите: „Имаме уран, диаманти, злато, петрол и живеем като роби. Нямаме нужда от французите, за да сме в безопасност.“

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция може да прати военни части, за да защити френските граждани в Нигер.

Едновременно с това лидерът на преврата в Нигер се сблъска с осъждания и заплахи от африканските правителства от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), ЕС, както и Африканския съюз. ECOWAS даде срок от 15 дни на лидерите на преврата и военните да се приберат в казармите си. В противен слуай заплашиха с използването на военна сила срещу тях. В тази връзка Чиани отговори: „Искаме още веднъж да напомним на ECOWAS или на който и да е друг авантюрист за нашата твърда решимост да защитим родината си“.

Съседните на Нигер Буркина Фасо и Мали обещаха военна подкрепа на Нигер в случай на военна интервенция срещу страната.

Нигер, според Световната ядрена асоциация (WNA), е седмият по големина производител на уран в света. WNA също така потвърждава, че Нигер през 2022 г. е произвел 2020 tU, което е над 4% от световното производство на уран.

В момента производството на уран в Нигер се осъществява най-вече чрез френска компания, наречена Orano. 63,4% от нея са собственост на френската Société des Mines de l’Aïr (SOMAÏR). Останалите 36,66% от тях са собственост на нигерската Société du Patrimoine des Mines du Niger, известна като Sopamin.

През 2021 г. комуналните услуги на Европейския съюз закупиха 2905 tU уран, произведен в Нигер, което направи Нигер водещ доставчик на уран в ЕС.

Ще има ли война и в Африка? Нигер, Мали и Буркина Фасо се обединиха срещу Запада

По-рано, на 28 юли, Orano публикува изявление, в което твърди, че „ситуацията остава нестабилна“ в Нигер след свалянето на френския съюзник и президент на Нигер Мохамед Базум. След това компанията добави, че е „създала кризисно звено, за да даде приоритет на безопасността на своите служители“ и подчерта, че „това събитие има някакво незабавно въздействие върху дейността й в Нигер или върху стойността на нейните активи“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Нигер слага край на износа на уран и злато за Франция въпреки заплахата от военна интервенция

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!