Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ще има ли война и в Африка? Нигер, Мали и Буркина Фасо се обединиха срещу Запада


Президентът на Буркина Фасо капитан Ибрахим Траоре и президентът на Мали полковник Гоита Ассими обявиха, че военна интервенция срещу Нигер ще бъде приета като обявяване на война и срещу тях.

Военните правителства в Мали и Буркина Фасо предупредиха Запада и други африкански държави да не се намесват в съседен Нигер. Бамако и Уагадугу биха сметнали всеки подобен ход за война срещу тях.

„Всяка военна интервенция срещу Нигер би била равносилна на обявяване на война на Буркина Фасо и Мали“, се казва в съвместното изявление, което военен говорител на Мали умишлено повтори три пъти по време на речта си по държавната телевизия.

В случай на такава намеса двете страни ще се оттеглят от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) и „ще приемат мерки за самоотбрана в подкрепа на въоръжените сили и народа на Нигер“, се казва в изявлението.

Военна интервенция срещу Нигер „може да дестабилизира целия регион, както и едностранната намеса на НАТО в Либия, която беше в основата на разширяването на тероризма в Сахел и Западна Африка“, заявиха двете правителства.

В момента Франция има 1 000 войници и база за дронове в Нигер, докато САЩ имат 500 войници и две бази за дронове, според Financial Times.

Нигерски войници, водени от генерал Абдулахамане Чиани, свалиха президента Мохамед Базум миналата сряда. Африканският съюз осъди преврата в петък и даде на хунтата в Ниамей 15 дни да се оттегли или да се изправи пред „наказателни мерки“. ECOWAS пртедупреди лидерите на преврата, че ще „предприеме всички необходими мерки за възстановяване на конституционния ред в Република Нигер“, включително използването на сила, ако сваленият президент не бъде възстановен на поста.

Мали и Буркина Фасо осъдиха санкциите, обявени от ECOWAS, като „незаконни, нелегитимни и нечовешки“. Те също така изразиха „братска солидарност“ с нигерския народ, „който реши да вземе съдбата си в свои ръце и да поеме пред историята пълнотата на своя суверенитет“, според съвместното им изявление.

Военните правителства на двете бивши френски колонии обявиха, че прекъсват връзките си с Париж.

„Моето поколение не разбира това: как може Африка, която има толкова много богатства, да стане най-бедният континент в света днес?“, заяви преди дни Ибрахим Траоре, президент на Буркина Фасо. На 35 г. той е най-младият африкански лидер и бързо си спечели популярност не само в Буркина Фасо.

В неделя новото правителството на генерал Чиани обяви, че Нигер ще спре износа на уран и злато за Франция.

„Имаме уран, диаманти, злато, петрол и живеем като роби. Нямаме нужда от французите, за да сме в безопасност“, каза демонстрант в подкрепа на преврата пред местния новинарски портал Wazobia Reporters.

Нигер е седмият по големина производител на уран в света, добиващ 4% от световната продукция. Френска компания контролира около две трети от добива на уран в страната.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ще има ли война и в Африка? Нигер, Мали и Буркина Фасо се обединиха срещу Запада

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!