Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: В декларацията за независимост на Украйна е записан нейният неутралитет. Защо Западът започна да я вкарва в НАТО?

"Москва не нарушава Устава на ООН, а действа в пълно съответствие с него", подчерта руският президент

Русия е готова да търси начини за уреждане на ситуацията около Украйна въпреки позицията на западните държави и на самия Киев, който си е забранил да преговаря с Москва. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с африканските лидери, които представиха мирна инициатива за Украйна.

Сорос: НАТО да използва източноевропейски, не западни войници, чувалите с трупове не се приемат добре на запад

Западът се готви за хибридна война с Русия от дълги години, опитвайки се да навреди на позициите ѝ в света и да подкопае държавността, каза руският президент. „През 2014 г. украинските власти започнаха фактически военни действия срещу част от своя народ, използвайки самолети, тежка техника, танкове срещу тези, които не бяха съгласни с държавния преврат, подкрепен от Запада“, подчерта Путин. "Ето как Западът започна войната в Украйна, точно така се случи. Невъзможно е да се отрече това", подчерта Путин.

На срещата, която се проведе в рамките на втората среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, руският лидер отбеляза, че основните положения на африканската инициатива повтарят мирния план на Китай и припомни, че Москва никога не е отказвала да преговаря. Путин определи неутралитета на Украйна, записан в декларацията ѝ за независимост, като ключов за руската страна, съобщават руски медии.

Според Путин Русия е готова да търси мирно уреждане на ситуацията около Украйна, въпреки позицията на западните държави, които многократно са нарушавали Устава на ООН: "Ако искат някой да спазва Устава на ООН и други актове на международното право, нека сами се стремят да спазват същите тези норми. Това обаче не означава, че ние не искаме и не се стремим към мирно разрешаване на всеки конфликт".

Руският президент подчерта, че сега Киев трябва да поеме инициативата по отношение на мирните преговори: "Смятам, че топката е изцяло от тяхната страна".

Путин заяви, че неутралитетът на Украйна, записан в декларацията ѝ за независимост, е от ключово значение за Русия: "В тази декларация черно на бяло е написано, че Украйна е неутрална държава. Това е от основно значение за нас и не разбираме защо Западът започна да вкарва Украйна в НАТО.

Москва не нарушава Устава на ООН, а действа в пълно съответствие с него, подчерта руският президент. Това, отбеляза Путин, се отнася и за решението през 2022 г. да признае независимостта на Донецката и Луганската народна република (които по-късно станаха част от Русия) и за решението да им се окаже помощ.

Руският лидер отбеляза и близостта на африканската инициатива и китайския план за разрешаване на ситуацията около Украйна: "Вашият подход, вашите идеи - всичко това повтаря положенията в мирния план, представен от Китай през февруари".

Възстановяването на мира е в интерес както на Русия и Украйна, така и на "интересите на човечеството", заяви по време на срещата президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса, който беше единственият африкански лидер, изказал се в откритата част на срещата. Според него африканските лидери са за мир: "В много отношения идването ни тук е доказателство за това".

Путин и представителите на африканската мисия за уреждане на конфликта в Украйна не планират да подпишат съвместен меморандум след разговорите, заяви говорителят на руския лидер Дмитрий Песков. "Не. Няма такива планове", каза той.

Представената през юни Африканска инициатива за мир се състои от 10 основни точки. Те включват призив за мир чрез преговори, които да започнат възможно най-скоро, както и деескалация на конфликта, гарантиране на суверенитета на държавите и народите в съответствие с Устава на ООН, заедно с гаранции за сигурността на всички държави, и организиране на доставки на храни и торове от Москва и Киев. Отделна точка в плана беше призивът за по-тясно сътрудничество с африканските държави.

Този план беше представен от делегация от седем африкански държави, която на 16-17 юни посети Киев и Санкт Петербург за разговори с украинския президент Володимир Зеленски и руския лидер. Тогава делегацията включваше президентите на Замбия, Коморските острови (понастоящем председателстващи Африканския съюз), Сенегал, Южна Африка, министър-председателя на Египет, представители на Република Конго и Уганда.

Западът се готви за хибридна война с Русия от много години, опитвайки се да навреди на позициите ѝ в света и да подкопае държавността, заяви още Владимир Путин на срещата с африканската мисия в Украйна. „Смятаме, че проблемът не е възникнал вчера и е провокиран от някои сили на Запада, които дълги години се подготвяха за хибридна война с нашата страна, направиха всичко, за да превърнат Украйна в инструмент за подкопаване на основите на сигурността на Русия, да навреди на руските позиции в света и да подкопае нашата държавност. Казвам го с пълно основание", посочи Путин. 

Той увери, че Москва внимателно е проучила предложенията на африканските държави за уреждане на ситуацията в Украйна. "Внимателно анализирахме мислите и съображенията, изразени от нашите африкански приятели, приемаме това много сериозно и с голямо внимание", заяви руският президент. Той изрази надежда, че африканските колеги "добре разбират характера и произхода на тази криза". "Опитахме се да предадем нашето виждане за този проблем", отбеляза Путин.

Той обърна внимание на думите на председателя на Африканския съюз, че страните от този континент са против държавните преврати. "Напълно съм съгласен с това. Но вторият проблем, който доведе до сегашната криза, е държавният преврат в Украйна през 2014 г. Това беше именно антиконституционен въоръжен кървав преврат, който западните държави активно подкрепиха", заяви руският президент. По думите му, западните държави "пренебрегнаха всички норми на международното право и публично заявиха, че са подкрепили този държавен преврат и дори посочиха сумата, която са похарчили за него, без да се смущават".

„През 2014 г. украинските власти започнаха фактически военни действия срещу част от своя народ, използвайки самолети, тежка техника, танкове срещу тези, които не бяха съгласни с държавния преврат, подкрепен от Запада“, подчерта Путин. "Ето как Западът започна войната в Украйна, точно така се случи. Невъзможно е да се отрече това. От своя страна, ние направихме всичко, за да разрешим тази криза по мирен път, като участвахме в подписването на т.нар. Мински споразумения, които киевските власти оставиха да се провалят, като не изпълниха нищо от тези споразумения с подкрепата на Запада", каза Путин. В тази връзка, продължи руският президент, Москва "трябваше да признае независимостта на някои територии". "И ние не направихме това в продължение на осем години, ние се опитахме в продължение на осем години да постигнем мирно уреждане - и подписахме договор за сътрудничество и взаимопомощ с тези новообразувани държави, всичко това в рамките на ООН, и в рамките на тези договори ние отговорихме на техния призив за помощ в пълно съответствие с член 51 от Устава на ООН", обясни руският президент.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин: В декларацията за независимост на Украйна е записан нейният неутралитет. Защо Западът започна да я вкарва в НАТО? - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!