Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Даниел Лорер: 3 март е разделяща дата в историята ни, а трябва да търсим обединение... примерно 27 ноември?

На тази дата: 27 ноември 1919 г. Стамболийски подписва Ньойския договор и чупи писалката

Имаме шанс да излекуваме генетичния ефект на Конституцията, каза депутатът от "Продължаваме промяната"

"3 март много отдавна е разделяща дата в българската история. Колкото повече българската демокрация се развива, толкова повече трябва да търсим поводи за обединение, а не за разделение", заяви депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер в предаването "120 минути" във връзка с предложението 24 май да стане национален празник.

След скандално изказване на руски депутат за България: Искат от МВнР да привика Митрофанова

Според него националният празник е проблемна дата, защото нямаме ясно съгласие до каква степен българската история се е развила и в каква посока.

"На нас ни се струва, че сега, когато изглежда, че има конституционно мнозинство и съгласие в парламента, е важно да си погодим кой е един национален празник, който може да обедини българското общество и неговото минало, и неговото бъдеще", добави той.

По думите му е хубаво да има дебат.

"Делото на Кирил и Методий, кирилицата като символ на просветата и литературата, но и символ на образование и иновациите е чудесен символ, който да обединява миналото и бъдещето на България", посочи Лорер. 

Blagovest Evtimov Petrov
24 май е празник на Българската и С. Македонската писменост !!
Ако това стане наш нац. празник ще имаме проблеми с македонците!!!.....
.моля да изберем друга дата.....!!!.......примерно датата на Ньойския договор!!!

обединение... датата на Ньойския договор?

Ньойският договор изтече, искаме си земите веднага!

100 години след Ньойския договор престъпленията на българските историци към България продължават

По думите му основен акцент в предложените промени в Конституцията си остава правосъдната реформа.

"Ако не бяха огромните усиля на ПП-ДБ, тя можеше да не се случи. Сега имаме шанс да излекуваме генетичния ефект на Конституцията, която създава една безконтролна прокуратура. Това е есенцията на промяната", подчерта депутатът от ПП-ДБ. 

Слави: Лорер, отиди в Плевен и кажи, че 3 март е проблемна дата и ще видиш какво ще стане...

"Изолираме напълно функциите на държавния глава по избора на главен прокурор. Но не мисля, че това е същественото в промяната. Основната цел е да се създаде независимост на съда, така че да не зависи и да се страхува от прокурори и избраната власт в парламента. От друга страна на прокурорите да им създаде отчетност", заяви Лорер. По думите му основната идея е всевластието на главния прокурор да бъде преустановена и да бъде административен ръководител.

"С ГЕРБ сме единодушни, че институцията служебно правителство трябва да се промени. Политическата нестабилност у нас показа, че създателите на Конституцията не са предвидили, че служебно правителство може да работи с години. Ние смятаме, че европейската практика - редовното правителство да продължи като служебно, е поправилна и по-безопасна за дългосрочните перспективи на демокрацията у нас", посочи Лорер.

По думите му очакват подкрепа от БСП поне в тази част от промените. Той коментира и предложението им да се ограничат мандатите на кметовете на два. Според него "вечните кметове" са явление, което пречи на демократичния процес.

Даниел Лорер коментира, че е слух, че ще се кандидатира за кмет на Варна, защото не бил избран за еврокомисар. "Оставам в българския парламент", категоричен бе той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Даниел Лорер: 3 март е разделяща дата в историята ни, а трябва да търсим обединение | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!