Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ са оборудвали тренировъчен център във ВМА за обучение на украински бойни медици

Военният министър Тодор Тагарев съобщи, че всеки месец във ВМА ще бъдат обучавани украински бойни медици и санитари в тренировъчен център, оборудван от САЩ.

Герой! Тагарев работи без пари? Нито гривна за работата си за МО на Украйна, нито гривна за работата си за България

Тагарев беше изслушан в парламента по искане на БСП за заявеното от него включване на България в Инициативата на Европейския съюз за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна.

Относно бойните медици и санитари, Тагарев уточни, че става въпрос за украински медицински лица. Той цитира решението на НС от предишния парламент да бъде предоставена помощ на Украйна, като точка 4 в него фигурира разрешение за пребиваването на до 60 военни от украинска страна у нас всяка година.

Ще бъдат обучавани до 15 украински бойни санитари на месец в продължение на 4 дни. Те ще бъдат обучавани в тренировъчния център на ВМА, който вече е изграден с финансовите средства на САЩ и е оборудван на високо технологично ниво, каза Тагарев.

България няма да изпраща боеприпаси, калибър 155 мм, защото не разполага с такова изделие. Участието ни обаче в инициативата за увеличаване на европейския капацитет на отбранителната индустрия на ЕС е само в наша полза, защото е възможност да развием военната си индустрия, твърди Тагарев.

Той отговори и на въпрос на депутата Радостин Василев имал ли е трудов или граждански договор с МО на Украйна, за да е ясно, че не е пристрастен към едната страна в конфликта.

„Да, аз съм работил като съветник на МО на Украйна между 2005 и 2015 г., посещавайки регулярно Киев, работейки в различни международни формати“, каза Тодор Тагарев. Той обясни, че е съветвал украинското военно ръководство как да се изгради цивилен капацитет и как да повиши военния си капацитет. „За тази си работа от украинска страна не съм получил нито една гривна“, твърди Тагарев.

Това би трябвало да "вълнува" контраразузнавателните служби на България

Ивайло Мирчев от ДБ изрази възмущение от въпросите, зададени към министъра, на когото депутатите загубили времето. „Ние си говорим какво бил работил министър преди 15 година“, възмути се Ивайло Мирчев, като призна, че е очаквал „Възраждане“ да реагират, например, за потопените от Русия 14 села от язовир Нова Каховка.

„Кой 15 години взривява складове, когато не му отърва? Всички знаят, че има ясна руска връзка“, опита се да защити министъра Ивайло Мирчев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ са оборудвали тренировъчен център във ВМА за обучение на украински бойни медици

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!