Следвайте "Буднаера" в Телеграм

HSBC: САЩ влизат в рецесия тази година, Европа ще ги последва догодина

Предвижда се САЩ да влязат в рецесия през четвъртото тримесечие на 2023 г., заяви британският банков гигант HSBC, като подчерта, че Европа ще влезе в рецесия догодина.

Според прогнозата за средата на годината, публикувана от HSBC Asset Management, предупрежденията за рецесия „мигат в червено“ за много икономики, тъй като пазарите на акции и облигации са „извън синхрон“ с фискалната и паричната политика.

Докато някои части на икономиката все още са устойчиви, балансът на рисковете „сочи висок риск от рецесия сега“, като Европа изостава от САЩ, но макротраекторията като цяло е „изравнена“, казва в доклада глобалният главен стратег на банката Джоузеф Литъл.

„Нашият централен сценарий е за рецесия в западните икономики и трудна, накъсана перспектива за пазарите“, каза експертът, позовавайки се на две причини зад перспективата.

„Първо, имаме бързото затягане на финансовите условия, което предизвика спад в кредитния цикъл. Второ, пазарите не изглежда да ценообразуват особено песимистичен възглед за света“, добави стратегът.

Предупреждението дойде седмица, след като Английската централна банка (АЦБ) обяви повишаване на лихвите до 5%, най-високото ниво от 15 години, тъй като инфлацията ерозира британската икономика. През май Федералният резерв на САЩ обяви поредното увеличение на основния си лихвен процент до 5,25%, което е най-високото от 2007 г. насам. В същото време Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основния лихвен процент на еврозоната до 3,75% в опит да ограничи бушуващата инфлация.

Въпреки строгите политики, възприети от западните регулатори, HSBC Asset Management очаква Федералният резерв на САЩ да намали лихвите преди края на текущата година, като ЕЦБ и АЦБ ще последват примера през следващата година.

„Дойче Банк“: Задава се вълна от фалити в Европа и САЩ

„Рецесията няма да бъде достатъчно голяма, за да изчисти целия инфлационен натиск от системата. Резултатът от това ще е режим на малко по-висока инфлация и лихвени проценти с течение на времето“, заключи Литъл.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: HSBC: САЩ влизат в рецесия тази година, Европа ще ги последва догодина - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!