Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Дойче Банк“: Задава се вълна от фалити в Европа и САЩ


Сградата на "Дойче Банк" във Франкфурт, снимка: pixabay

Агресивното затягане на паричната политика от страна на централните банки заплашва световната икономика. Предстои вълна от фалити, особено в САЩ и Европа, предупреди „Дойче Банк“.

Според годишното проучване на банката просрочените плащания от страна на компаниите ще станат по-често срещани в сравнение с последните 20 години.

„Дойче Банк“ очаква нивата на неизпълнение да достигнат своя връх през четвъртото тримесечие на 2024 г. Банката прогнозира пиковите нива на неизпълнение да достигнат 9% за високодоходния дълг на САЩ, 11,3% за американските заеми, 4,4% за европейските високодоходни облигации и 7,3% за европейските заеми.

Прогнозата за пиковия процент на неизпълнение на кредити в САЩ от 11,3% би била почти най-висока за всички времена в сравнение с пика от 12% по време на световната финансова криза от 2007-2008 г. и 7,7% по време на технологичния балон в САЩ в края на 90-те години, отбелязва „Дойче Банк“.

Агресивните повишения на лихвените проценти от страна на централните банки, включително Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка, тъй като те продължават да се борят с инфлацията, повишиха рисковете от глобална рецесия, предупреждава „Дойче Банк“. Най-голямата икономика в ЕС, Германия, вече навлезе в рецесия.

„Подозираме, че следващата рецесия ще бъде първата след технологичния балон в САЩ, която ще причини повече болка на кредитните пазари, отколкото на реалната икономика“, смятат експертите. – „Корпоративният ливъридж е повишен. А глобалните кредитни пазари извличат повече от приходите си от производството и продажбата на физически стоки, отколкото реалната икономика като цяло“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Дойче Банк“: Задава се вълна от фалити в Европа и САЩ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!