Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ФСБ призова „Вагнер“ да не изпълняват заповедите на Пригожин и да го задържат


В Ростов на Дон беше задействана операция "Крепост", изтоник: Телеграм

ФСБ призовава бойците от частната военна компания „Вагнер“ да не се подчиняват на заповедите на Пригожин и да го предадат на властите.

„Призоваваме бойците на ЧВК да не допускат непоправима грешка, да прекратят всякакви силови действия срещу руския народ, да не изпълняват престъпните и предателски заповеди на Пригожин и да вземат мерки за задържането му“. Това се казва в официалното съобщение от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия.

По-рано Пригожин обяви война на военното ръководство на страната, като ги обвини, че са издали заповед за ракетна атака по позиции на групата в Украйна. Пригожин публикува видео, за което заяви, че показва последиците от ракетната атака. МО на Русия отрече това да е истина. В извънредно включване през нощта „Първи Канал“ на Русия обяви, че видеото е инсценировка.

Пригожин заяви, че Русия не е имала основания да напада Украйна и че руското министерство на отбраната дава фалшива информация. Той съобщи, че бойците на „Вагнер“ ще възстановят справедливостта. „Нищо извънредно не се случи на 24 февруари (началото на войната миналата година – б.р.). Министерството на отбраната се опитва да измами обществото, а президентът ни разказва някаква история за луда агресия от страна на Украйна и как те са се опитвали да ни нападнат заедно с цялото НАТО. Войната им трябваше, за да може Шойгу да стане маршал и да вземе втори медал на Герой на Русия. Войната не беше необходима за демилитаризация и денацификация на Украйна“, каза Пригожин във видеообръщението си.

Генералният прокурор на Русия обяви, че срещу Пригожин е образувано дело за подбуждане към въоръжен бунт.

По-късно в Телеграм канала си лидерът на „Вагнер“ публикува звукови съобщения, че бойците на „Вагнер“ са пресекли границата от Украйна в Русия и се движат към Ростов на Дон. „Ако някой застане на пътя ни, ние ще унищожим всички, ще стигнем до край“, каза той.

Губернаторът на Ростов на Дон призова гражданите да запазят спокойствие и да не излизат от домовете си. Двама руски генерали – Сергей Суровкин и зам.-директорът на ГРУ Владимир Алексеев  отправиха видеообръщение към Пригожин. Суровкин призова конфликтът да бъде решен по мирен път. Алексеев нарече действията на Прогожин „удар в гърба на президента“. „Представете си как възприемат на Запад вашите действия, вразумете се“, каза той.

Руските Телеграм канали и потребители в социалните мрежи публикуват видеа, показващи засилено движение на военна техника и на Националната гвардия в Ростов на Дон и в Москва. Според местните медии в Русия е задействана операция „Крепост“.

Потребител в Туитър публикува видео с кордона на Путин късно през нощта, предполагайки, че пътува към Кремъл.

На страницата на пресслужбата на компанията „Конкорд“, собственост на Пригожин, в руската социална мрежа „В Контакте“, вместо видео изявлението му се появи съобщение, че материалът е блокиран на територията на Руската федерация въз основа на решението на Главната прокуратура.

Съединените щати наблюдават ситуацията в Руската федерация в светлината на изявленията на основателя на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин и властите на страната, Вашингтон ще поддържа връзка със съюзническите си страни. Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адам Ходж.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ФСБ призова „Вагнер“ да не изпълняват заповедите на Пригожин и да го задържат

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!