Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пригожин обявява война на руското военно ръководство – Русия му образува дело за подбуждане към въоръжен бунт


Евгений Пригожин

Изявленията на собственика на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин станаха причина за образуване на наказателно дело за подбуждане към въоръжен бунт. Това съобщиха от Националмия комитет за борба с тероризма на Русия.

Лидерът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин публикува редица аудио съобщение в своя канал в Телеграм, чрез които обявява война на руското военно ръководство.

Пригожин заяви, че ракета, изстреляна от страна на Русия, е убила десетки негови бойци и ще търси да отмъсти на руския елит.

„Твърденията, разпространени от името на Евгений Пригожин, нямат основание. Във връзка с тези изявления ФСБ на Русия образува наказателно дело за призив към въоръжен бунт. Ние настояваме за незабавно спиране на незаконните действия“, се казва в изявлението на Комитета, цитирано от ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза по-рано днес, че президентът Владимир Путин е бил информиран за ситуацията около Пригожин и се предприемат всички необходими мерки. По-рано руското Министерство на отбраната нарече невярна информацията за предполагаемия удар на руските въоръжени сили по „тиловите лагери на ЧВК „Вагнер“.

Евгений Пригожин заяви днес във видеозапис, разпространен в Телеграм, че войната в Украйна е основана на лъжи.

„Нищо извънредно не се случи на 24 февруари. Министерството на отбраната се опитва да измами обществото, а президентът ни разказва някаква история за луда агресия от страна на Украйна и как те са се опитвали да ни нападнат заедно с цялото НАТО. Войната им трябваше, за да може Шойгу да стане маршал и да вземе втори медал на Герой на Русия. Войната не беше необходима за демилитаризация и денацификация на Украйна“, каза Пригожин..

„Руската армия се изтегля в сектори на Запорожка и в Херсонска област, украинските въоръжени сили напредват“, каза Пригожин във видео, публикувано в Телеграм от неговата пресслужба.

„Същото се случва и в Бахмут, врагът прониква все по-надълбоко в нашата отбрана“, заяви основателят на „Вагнер“.

„Няма никакъв контрол, няма военни успехи на Москва“, добави Пригожин, според когото руските военни „се къпят в кръв“.

На 23 юни 2023 г. е образувано наказателно дело от ФСБ на Русия срещу Пригожин по чл. 279 от Наказателния кодекс относно организирането на въоръжен бунт, съобщи главният прокурор на Руската федерация. „На действията му ще бъде дадена съответна правна оценка. Това престъпление се наказва с лишаване от свобода за срок от 12 до 20 години“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия образува дело срещу Пригожин за подбуждане към въоръжен бунт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!