Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След взрива на „Северен поток“ Германия сключи 20-годишен договор за внос на американски газ


Проект на терминал за втечнен газ на Venture Global LNG

Германия подписа дългосрочен договор за внос на втечнен природен газ от САЩ, с който да замени руския газ. 20-годишната сделка беше сключена в четвъртък между германската Secure Energy for Europe (SEFE) и американската фирма Venture Global LNG, се казва в съобщение на германската компания.

Вносителят на газ SEFE преди войната беше дъщерно дружество на руския енергиен гигант „Газпром“ и беше известен като „Газпром Германия“, но заради санкциите срещу Русия стана изцяло собственост на германската компания.

Новото споразумение ще осигури на Берлин 2,25 милиона тона втечнен природен газ годишно. Освен това Venture Global ще стане най-големият доставчик на втечнен природен газ в Германия с общо 4,25 милиона тона годишно, съобщиха от компанията.

„Venture Global е развълнувана да започне стратегическо партньорство със SEFE, което прави нашата компания най-големият дългосрочен доставчик на втечнен природен газ за Германия“, каза главният изпълнителен директор Майк Сабел, който описа SEFE като ключов съюзник на САЩ.

Venture Global ще достави супер охладено гориво от своя проект LNG Calcasieu Pass 2 (CP2) на дъщерното дружество на SEFE Wingas. Изграждането на CP2 е планирано за по-късно тази година, а терминалът се очаква да има капацитет от 20 милиона тона втеченен газ годишно.

„Обединявайки усилията си с Venture Global LNG, SEFE прави още една важна стъпка в нашата мисия да осигурим енергия за германските и европейските клиенти и да отговорим на енергийните нужди на региона.“ Това заяви изпълнителният директор на SEFE Егберт Лаеж.

Преди конфликта в Украйна най-голямата икономика на ЕС задоволяваше до 40% от търсенето си с газ от Русия. Берлин намали вноса на руска гориво през миналата година, като го замени с внос на втечнен природен газ от САЩ и Близкия изток.

В момента Германия получава втечнен природен газ чрез плаващи терминали във Вилхелмсхафен, Любмин и Брунсбютел. Тя бързо изгражда собствена инфраструктура, която да замени руските доставки на природен газ.

През март депутатът от Бундестага Андрей Хунко предупреди срещу прекомерното разчитане на втечнен природен газ от САЩ, което според него е „далеч по-скъпо и по-лошо от екологична гледна точка“.

Сиймур Хърш: Байдън нареди да се взриви „Северен поток“, защото не вярваше на Германия 

Хунко предупреди, че Германия е платила много за миналогодишните експлозии по газопроводите „Северен поток“, които са доставяли евтин природен газ от Русия. Саботажът на двата газопровода превърна зависимостта на Германия от руския природен газ в зависимост от втечнения природен газ от САЩ, заяви депутатът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: След взрива на „Северен поток“ Германия сключи 20-годишен договор за внос на американски газ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!