Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ подготвят Румъния и България за вой... При неуспех на румънско-българската групировка, Русия ще стигне до южните граници на Германия и

Володимир Зеленски: Не сме изгубили никакви позиции, само ги освобождаваме

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, изрази в понеделник вечерта убеждението си, че украинските сили не са загубили позиции по време на контранастъплението срещу руските войски, докато вражеските сили са претърпели само загуби. Това съобщи "Ройтерс". Володимир Зеленски: Не сме изгубили никакви позиции, само ги освобождаваме

Ген. Съби Събев: България трябва да предостави на Украйна боеприпаси, танкове и артилерия. Ние заставаме на правилната позиция... КАКТО ВИНАГИ

Владислав Гулевич

Румъния и България се наричат ​​портите на алианса в Югоизточна Европа, през тези страни минава пътят от Черно море към сърцето на Европа. По мнението на западни военни експерти, заедно с Балтика и Северния Атлантик, те ще станат първите бойни полета.

ВСИЧКО за по беда†а, всичко срещу Русия! НАТО свършва оръжията България търчи на помощ: Включва се в инициатива за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна

България се смята за слабото звено в тази конструкция. Българската армия не разполага със съвременни зенитни и противоракетни системи, а първите осем F-16, които българите ще получат от съюзниците, ще застанат на бойно дежурство чак през 2028-2030 г. Румъния и България възнамеряват да отразяват хипотетични морски атаки на руския флот с противокорабни ракети, брегова артилерия и минни полета.

Министерството на отбраната на двете страни сега се фокусира върху развитието на тези видове оръжие и авиация. Към 2024-2028 гг., румънският флот ще бъде оборудван с последно поколение противокорабни ракети Naval Strike Missile . Румъния също така ще купи два употребявани миночистача от Обединеното кралство по силата на сделката G2G и две френски подводници Scorpene за 2 милиарда евро за осем години.

Най-уязвимата точка е Добруджа, област на кръстопътя на границите на Румъния и България. Чрез Добруджа двете страни получават излаз на море (т.нар. трако-илирийски коридор). Тук Румъния има две военни бази - 86-та авиобаза в Борча и 57-ма авиобаза "Михаил Когълничану" на 26 км. от Констанца. И в двете участват военновъздушните сили на САЩ и други страни от НАТО. Тук, в Добруджа, е дислоцирана френската система за ПВО SAMP/T MAMBA. В Румъния има 3000 американски войници, включително 101-ва въздушнодесантна дивизия. Тази част е разположена най-близо до румънско-украинската граница.

В България няма американски бази, но има т.нар. общи военни съоръжения: логистичен център в Бургас на брега на Черно море, и намиращите се недалеч от София военновъздушни бази в Граф-Игнатиево /край Пловдив/ и в Безмер (последната се счита за една от най-важните американски бази извън САЩ).

Черноморското направление, където Русия запазва изгодна позиция, ще бъде ключово при евентуален сблъсък. Балтика и Северният Атлантик ще бъдат от второстепенно значение. Подкрепления за румънските и българските войски и контингента на НАТО в Добруджа ще бъдат прехвърлени от Германия транзитно през Чехия, Австрия и Унгария и от Италия през Гърция и Северна Македония.

За НАТО проблемът е, че в случай на война, Унгария, която смята румънска Трансилвания за унгарска земя (загубена след поражението на Будапеща в Първата световна война по силата на Трианонския договор), може да се окаже несговорчива. Както и Сърбия, която при нови обстоятелства със сигурност ще започне да решава проблема с Косово и Северна Македония, а и Турция, която има териториални спорове с Гърция.

При неуспех на румънско-българската групировка, Русия ще стигне до южните граници на Германия и ще бъде на 700 км. от Париж, плаши съгражданите си румънското издание Defense Romania.

В началото на юни аналитичният център New Strategy Center (Румъния) с участието на европейски експерти проведе в Тимишоара конференция „Предизвикателствата пред сигурността в Балканския регион“. Беше отбелязано, че Румъния играе важна роля в случай на влошаване на стратегическата позиция на НАТО на Балканите, а Полша играе важна роля в случай, че Западът загуби контрол над Украйна.

Букурещ и Варшава са стратегически съюзници, Вашингтон и Брюксел работят за модернизиране на военно-логистичните връзки между двете страни. Проектът Rail2Sea („Железопътна линия до две морета“) ще свърже полския Гданск с румънския Констанца, трансевропейският пътен маршрут Via Carpathia („Карпатският път“) ще свърже пътната мрежа. Това ще се използва за бързо прехвърляне на танкове и артилерия от Полша в Румъния и, обратно, за противопоставяне на Русия, посочва New Strategy Center .

Строителството се финансира от Вашингтон като част от Инициативата за Триморието, американски проект за политическа и инфраструктурна интеграция на страните, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Третият коридор ще минава от италианския Триест през Адриатическо море и въздушното пространство на Албания и Северна Македония.

Проф. Джефри Сакс: Русия не може да загуби конвенционална война, защото ако губи, ще я ескалира в ядрена

За да балансират военния потенциал на двете страни, САЩ разположиха системата за противоракетна отбрана Aegis Shore в Северна Полша в Редзиково и авиобаза в Ласка, а в Южна Румъния в Девеселу и авиобаза в Кампия Турзи в Трансилвания. Това споразумение позволява на НАТО да контролира целия източен фланг.

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ подготвят Румъния и България за война с Русия - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!