Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Джефри Сакс: Русия не може да загуби конвенционална война, защото ако губи, ще я ескалира в ядрена


Проф. Джефри Сакс

САЩ рискуват да превърнат войната в Украйна в ядрен Армагедон, защото Русия не може да позволи да бъде победена. Това предупреждение отправи Джефри Сакс – световноизвестен американски професор по икономика, анализатор и специален съветник на Генералния секретар на ООН  (2001 -2018 г.). В реч на конференция във Виена проф. Сакс направи прогноза за войната в Украйна:

„Единственото нещо, което не може да се случи според мен, е Русия да бъде победена. И причината е, че ако Русия тръгне да губи в конвенционален смисъл, тя ще приеме това като екзистенциална заплаха и вярвам, че Русия вероятно ще ескалира до ядрена война. Казват ми всеки ден, о, не се поддавай на изнудване със заплахата от ядрени оръжия. Хората, които казват това, нямат представа“.

Предупрежденията на американския анализатор за възможна ескалация до ядрена война не са лишени от основания. В интервю за руска телевизия преди няколко години Путин заяви: „Какъв е смисълът от този свят, ако Русия я няма в него“.

Проф. Сакс се фокусира върху предисторията на войната в Украйна: „Тя датира от девет години, от февруари 2014 г., свалянето на Виктор Янукович. Това беше планирано и извършено от САЩ под формата на смяна на режима. Оттогава Украйна е сцена на прокси война между САЩ и Русия. Това е огромна геостратегическа трагедия това, което се случва“.

„Корените за това, продължи Сакс, са заложени още през 1992 година. По това време САЩ бяха взели решение за разширяване на НАТО в и около Украйна. Не става въпрос за Путин. Всичко започна преди Путин“.

През 1997 г. влиятелното американско списание Foreign Affairs публикува график за разширяване на НАТО. Автор на статията „Геостратегия за Евразия“ е Збигнев Бжежински, който публикува книгата си „Голямата шахматна дъска“ през същата година, в която обяснява как Русия трябва да бъде обкръжена от Черно море: „Всичко това може да се разглежда като възраждане на Кримската война: Русия трябва да бъде изтласкана от Черноморския регион“, обясни Сакс.

След свалянето на Янукович беше инсталирано враждебно настроено към Русия правителство и страната беше въоръжена от САЩ. Руският език и култура бяха дискриминирани и на Изток започна стремеж за автономия. Старателно изработеното споразумение „Минск II“ никога не беше спазвано от украинската страна. „Моите украински приятели по онова време – защото днес вече не ме виждат като свой приятел – ми казаха от самото начало: Ще подпишем това, но, разбира се, няма да го спазваме“, разказа проф. Сакс.

Затова Путин отправи две искания: изпълнение на „Минск II“ и никакво по-нататъшно разширяване на НАТО на изток. САЩ виждат плановете за разширяване като вътрешни работи на НАТО, които не е необходимо да бъдат обсъждани с трети страни. Затова администрацията на САЩ отказа да влезе в преговори с Русия, обобщи Сакс.

Независимо от това, имаше шанс за мир през март 2022 г., когато в Истанбул се проведоха преговори между Украйна и Русия. По това време САЩ наредиха на Украйна да прекъсне преговорите. Чух това от всички, които участваха в него, подчерта Сакс.

Заради тази политика сега бушува война. Ако Русия спечели на бойното поле, това може да доведе до ескалация от страна на НАТО, преговори или патова ситуация, която разделя страната. Ако украинската контраофанзива е успешна, Русия ще ескалира и вероятно ще използва тактическо ядрено оръжие: „Русия никога няма да приеме да загуби войната“, смята Сакс. – „Затова се страхувам от украинска победа“. Военните съветници в САЩ си играят с ядрен „Армагедон“. За да се предотврати това, каза Сакс, преговорите, водещи до мирни преговори, трябва да започнат незабавно.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Проф. Джефри Сакс: Русия не може да загуби конвенционална война, защото ако губи, ще я ескалира в ядрена

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!