Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украинска компания е открила банкова сметка на името на сина на Байдън в Малта


Джо и Хънтър Байдън, снимка: Twitter

Имейли от лаптопа на Хънтър Байдън, сина нa президента Джо Байдън, разкриват, че украинска компания е открила банкова сметка на Хънтър Байдън.

Депутат от ДБ събира дарения за съд над журналист, за генератори за Украйна, но не и за пострадалите от наводненията българи

Нейното откриване в Малта съвпада с обвиненията в подкуп, включващи семйство Байдън и украинската енергийна компания „Бурисма“, отправени от информатор на ФБР. Tвърденията за корупция срещу Байдън се съдържат в документ на ФБР, който бюрото изпрати до Конгреса на САЩ по искане на американските законодатели.

Имейлите на Хънтър Байдън изтекоха в интернет преди три години, след като синът на американския президент оставил лаптопа си за ремонт в магазин в Делауеър. Той поискал данните в повредения лаптоп да бъдат възстановени. Дълго време скандалът беше цензуриран като руска пропаганда, но по-късно автентичността на изтеклите имейли беше потвърдена. Собственикът на магaзина предаде лаптопа на ФБР, като заяви, че е видял смущаващи данни за престъпна дейност.

Според изтеклите имейли от лаптопа на Байдън „Бурисма“ е открила малтийска банкова сметка за Хънтър Байдън през пролетта на 2016 година. Според източника на ФБР в документа, изпратен до Конгреса, Микола Злочевски, основателят на “Бурисма Холдингс“, е платил по 5 милиона долара (общо 10 милиона долара) подкуп на тогавашния вицепрезидент Джо Байдън и сина му Хънтър Байдън.

През 2014 г. Украйна започна наказателни дела срещу Злочевски и “Бурисма“, компанията, в която Хънтър Байдън в последстивие зае позиция в борда на директорите. Според имейлите Злочевски, изправен пред разследвания за пране на пари и корупция, се е обърнал към сина на вицепрезидента с молба да използва политическото си влияние, за да спре разследванията.

Информаторът на ФБР разкрива схемата за за плащане, като информира ФБР, че Злочевски е запазил 17 аудиозаписа на разговори с Байдън като „застраховка“. Сред тези записи са два предполагаеми разговора със самия тогавашен вицепрезидент Байдън. Това събщи сенатор Чък Грасли  в изявление в Сената, след като се запозна със съдържанието на документа на ФБР.

През 2018 г. Джо Байдън гордо обяви, че е оказал натиск върху украинския президент Петро Порошенко да уволни главния прокурор Виктор Шокин, който провеждал разследване срещу украинската енергийна компания, където синът му впоследствие стана член на борда на директорите. Байдън постигнал това, като се възползвал от заплахата да задържи гаранция за заем от 1 милиард долара по време на пътуването си до Киев през декември 2015 г.

По време на реч в Съвета за външни отношения Байдън заяви: „Погледнах ги и казах: Тръгвам след шест часа. Ако прокурорът не бъде уволнен, няма да получите парите“. И добави: „Е, ку** сине. Уволниха го.“

През май 2016 г. изпълнителният директор на „Бурисма“  Вадим Пожарский информира Хънтър Байдън чрез поредица от имейли за откриването на малтийска банкова сметка на негово име. Пожарски иска документацията, необходима за откриването на сметката, включително копие от паспорта на Хънтър, банково референтно писмо и сметка за комунални услуги, служеща като доказателство за адреса му на пребиваване.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Twitter Publish

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!