Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Депутат от ДБ събира дарения за съд над журналист, за генератори за Украйна, но не и за пострадалите от наводненията българи


Депутатът от ДБ Манол Пейков, снимка: Facebook/Манол Пейков

Украинска компания е открила банкова сметка на името на сина на Байдън в Малта

Депутатът от ДБ Манол Пейков обяви кампания за събиране на дарения за дело срещу журналист, но не и за бедстващите хора в десетки градове в България, пострадали след наводенията, написа журналистът от СБЖ Къдринка Къдринова.

„Шествие за семейството“ иска демографска стратегия за България – най-бързо изчезващия народ на Земята

Същият депутат преди това беше събирал дарения за генератори за Украйна. Впоследствие снимки на българските генератори се оказаха публикувани от украинец в сайта за онлайн продажби OLX. Публикуваме коментара на Къдринка Къдринова на страницата на СБЖ, една от малкото български журналисти, които дръзнаха да защитят своя колега:

„България днес – сводка от лудницата: Депутат събира дарения за съд над журналист, а не за помощ за бедстващите заради наводненията хора.

Кой депутат ли? Ами най-известният в настоящия колоритен състав на Народното събрание, разбира се. Кой друг може да е, освен активистът и народен представител от ПП-ДБ Манол Пейков, специализиран в набиране на дарения за каузи всякакви, както и в цветисти скандали.

Не тъй отдавна той се прояви и с друга своя акция – заклейми шумно във Фейсбук писателката Бойка Асиова, издавана при това от 20 години от неговото собствено (и на майка му) издателство „Жанет 45”. Порица я гръмко, прокара между нея и себе си „цивилизационна граница” и я подкани да си търси друго издателство, защото тя била дръзнала да сподели на своя профил във ФБ коментар на журналиста от БНР Петър Волгин. А Пейков е всеизвестен борец срещу Волгин, когото е нарочил за „путинист” и „пропагандатор на Кремъл”, понеже смее да надава глас, различен от мейнстриймната агитка.

Онзи скандал, почти веднага допълнен и от още по-шумно шоу в пленарната зала на НС с нецензурна метафора, която Пейков развя срещу лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов, се развихри в момент, когато тъкмо се печеше нещо далеч по-срамно. А именно – вече станалата факт страстна прегръдка между ПП-ДБ и ГЕРБ, материализирана в настоящото им общо правителство. Пълна гавра с всички избиратели на ПП-ДБ, които вярваха, че пращат избраниците си в НС, за да са алтернатива на тоя същия ГЕРБ и всичко, свързвано с него.

Пейков тогава доста се постара със своята клоунада да разсее общественото внимание, та дано то не се усети каква подмяна всъщност е „промяната”. Не му се получи. Срамът блесна и засенчи усилията му още с „оня запис“.

Интересно, какво се пече сега и от какво трябва да бъдем разсейвани, та Пейков отново гръмко се е хвърлил в атака? Този път директно срещу обекта на своята обсесия – Петър Волгин.

Депутатът активист обяви кампания за събиране на дарения, с които да се подпомогне 102-годишна жена, желаеща да съди Волгин за негов коментар във Фейсбук от 1 февруари т. г. Коментарът, направен по повод телевизионна изява на банкера Левон Харпанцумян (която на свой ред предизвика тогава доста възмутени от банкерските съждения обществени реакции), гласи: „Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд”.

Изразеното в коментара мнение на журналиста засегнало дълбоко 102-годишната жена, защото нейният мъж е изчезнал и се смята за убит през 1945 г., когато се е провеждал Народният съд. Тя имала желание да предяви иск от 5001 лв. срещу Волгин, а сумата като предварително обезпечаване да бъде запорирана в сметките му. Но понеже не можела да си позволи държавната такса от 4% върху цялата сума, затова предявила частичен иск само за 1000 лв., като те се запорират от заплатата на журналиста в БНР, обясни Пейков. И стартира кампания за дарения, та да може сумата, с която веднага да бъде ударен Волгин, да е 5001 лв.

Междувременно стана ясно, че Софийският районен съд и Софийският градски съд вече са отхвърлили основанията за иска. Кампанията обче продължава, както и трескавата възбуда на Пейков, вдъхновил се да организира вече колективен правен иск срещу Волгин.

Нищо, че ако въобще се намери съд, който да заведе толкова въодушевяващото го дело срещу Волгин, то ще си е откровено посегателство срещу свободата на словото, естествено. И няма как да не свърши със срам за инициатора му. За това предупреждават дори по-разумните привърженици на политическата тенденция, въздигнала Пейков до народен представител, на които явно вече им идват в повече номерата му. Но той нехае и си упорства в своята паралелна вселена. Явно е много важно да отклони вниманието от гаврата с конституционтата реформа, положена в ръцете на Делян Пеевски, от подигравката със смяната на главния прокурор, от ротативката на карикатурното правителство с милитаристичен уклон.

Особено грозно е, че този скеч се разиграва на фона на трагедията с наводненията в Северозападна България. Тя вади на показ колко разпаднала държава сме. И как отново хората са оставени сами в бедствие, което можеше поне да не е толкова жестоко, ако имаше реално отговорни управленски структури, които най-малкото да си бяха извадили поуки от подобните досегашни стихии. И най-важното – да поставяха на първо място именно грижата ЗА ХОРАТА. Но къде ти…

Нещо Народното събрание да се развълнува по темата? Друг път! Там, както виждаме от изпълненията на депутата Пейков, хитовите импулси са други. Бих попитала този неуморен активист, като толкова го тегли да събира дарения, защо не пренасочи енергията си към помощи за пострадалите от наводненията. Обаче знам, че няма смисъл. Да се спасява всеки сам, както може. Че освен природните бедствия очевидно идат и други. Щом толкова се старае разсейващият персонал.“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Депутат от ДБ събира дарения за съд над журналист, за генератори за Украйна, но не и за пострадалите от наводненията българи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!