Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тагарев създава специализирани звена за борба с руската дезинформация в България


Тодор Тагарев, министър на отбраната, снимка: БТВ

„Много съм притеснен за влиянието на Москва в България“, заяви новият военен министър Тодор Тагарев в интервю за белгийското списание „Политико“, като добави, че обмисля създаването на нови специализирани звена, които да се справят с руските дезинформационни наративи.

„Трябва да сме сигурни, че се противопоставяме ефективно на руската пропаганда, кампании за дезинформация и всякакви други влияния, които имаме в страната“, каза той.

Оставка в Narod.bg: Военният министър Тодор Тагарев съди… МО за 50 000 лв. – московският кадър е в конфликт на интереси (№ на делото)

„Руският посланик тук и някои други политически партии, влиятелни политици, те говорят с един и същи глас – и това не е гласът на нашите съюзници“, казва Тагрев пред „Политико“.

Самият Тагарев е работил като съветник в МО на Украйна през 2009, 2010 и 2011 г., съобщиха при новината за номинацията му за министър лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и бившият вътрешен министър Румен Петков.

„Как да се унищожи Русия“: доклад до армията на САЩ от 2019 г., който предопредели войната

Белгийското издание цитира Тагарев, който изтъква, че „страната се стреми да засили подкрепата си за усилията на ЕС да снабди Украйна с боеприпасите, от които се нуждае, за да продължи да се бие с войските на Москва“.

Министрите на отбраната на НАТО се срещат в Брюксел, за да обсъдят как да увеличат индустриалния капацитет на алианса за подкрепа на Украйна, както и способностите за отбрана в навечерието на ключовата среща на върха във Вилнюс следващия месец.

През май страните от ЕС  финализираха сделка за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети в Киев до март следващата година, като се съгласиха да дадат боеприпаси незабавно от собствените си запаси и държавите-членки да получат частично обезщетение за усилията си.

Те се споразумяха за 1 милиард евро за тази част от плана и още 1 милиард евро за съвместна схема за доставки, за да осигурят маршрути до Украйна и да попълнят запасите си. Европейската комисия също така предложи инициатива от 500 милиона евро за повишаване на способността на Европа да произвежда оръжия и да постигне тези цели.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тагарев създава специализирани звена за борба с руската дезинформация в България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!