Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Как да се унищожи Русия“: доклад до армията на САЩ от 2019 г., който предопредели войната


Моментът на сблъсъка между руски и американски бронирани автомобили в Сирия, Хасака, 2020 г. Източник: Twitter

САЩ трябва да доведат Русия до свръхизтощение, за да я разбалансират и след това  унищожат. Това е план срещу Русия, разработен от Rand Corporation, най-влиятелния мозъчен тръст в САЩ, финансиран от американската армия. С персонал от хиляди експерти Rand се представя като най-надеждния източник в света за разузнаване и политически анализи за лидерите на Съединените щати и техните съюзници. Корпорацията за анализи и стратегии дори е нарична мозъчния тръст на „дълбоката държава“, според анализ на Global Research.

Rand Corp се гордее с това, че е допринесла за разработването на дългосрочна стратегия, която позволи на Съединените щати да спечелят Студената война, като принудиха Съветския съюз да изразходва собствените си икономически ресурси в стратегическата конфронтация.

Именно този модел е препоръчан в доклад, публикуван от Rand Corporation през 2019 г. – „Свръхизтощение на Русия“. Докладът е финансиран от Армията на САЩ и всички препоръки в него са приложени в пълна степен, включително използването на Украйна в този план. Именно тази нарочна конфронтация доведе до сегашната война със стотици хиляди жертви, милиони бежанци, хуманитарна и икономическа катастрофа, повлякла и Европа.

Военният министър Тагарев съобщи кога ще пратим военни в Украйна: „Русия категорично губи войната...

Анализаторите на Rand Corp признават, че Русия е развила оръжия за въздушна защита и нападение, които превъзхождат американските възможности и тези на НАТО.  Въпреки това тя може да бъде въвлчена в локални конфликти, които да обезкървят армията й. Анализаторите на Rand коментират къде може да се случи това.

Сирия не е опция, тъй като освен руските части в арабската държава действат и сирийското правителство и военни части на Иран. Сирия би била прекалено скъпа опция за САЩ, изискваща прекалено високи разходи.

Може да се положат усилия да се убеди Молдова да се сближи по-тясно със Запада и да изгони малкия брой руски мироопазващи сили, разположени в рускоезичния анклав в страната. Това обчаче всъщност би спестило пари на Русия, въпреки че за Москва това ще бъде унизително оттегляне.

Беларус е единственият истински съюзник на Русия. Успешното насърчаване на смяната на режима и промяната на ориентацията на страната на запад би било истински удар за Москва. Но перспективите за така наречената цветна революция в Минск са лоши и ако такава стане неизбежна, Русия може да се намеси военно, за да я предотврати. Отново това ще разшири Русия.

Увеличаването на военните съвети и доставките на оръжия за Украйна е най-осъществимият от тези варианти с най-голямо въздействие, но всяка подобна инициатива трябва да бъде калибрирана много внимателно, за да се избегне широко разрастващ се конфликт, предупреждават анализаторите.

Украинската армия вече обезкървява Русия в Донбас  (и обратно), пише в доклада от 2019 г. Осигуряване на повече американско военно оборудване и съвети за украинската армия може да накара Русия да увеличи прякото си участие в конфликта и цената, която плаща за него. Русия може да отговори, като започне нова офанзива и да се стигне до завземане на повече украинска територия. Докато това може увеличи разходите на Русия, това също би представлявало пречка за САЩ, както и за Украйна.

Затова усилията трябва да бъдат насочени в следните сектори, за да бъде доведена Русия до свръхизтощение и впоследствие до нейното по-лесно унищожение като противник:

Вътрешният и външният имидж на Русия по света трябва да пострада. Русия трябва да бъде подложена на икономически санкции, чийто успех зависи от това да бъдат приложени от възможно най-много държави. Тя трябва да бъде вкарана в съревнование в области, в които САЩ могат да я конкурират, за да се свръхизтощи икономическии и военно.

Анализаторите на Rand изчисляват, че най-голямата уязвимост на Русия е тази на нейната икономика поради силната й зависимост от износа на петрол и газ. Приходите от този износ могат да бъдат намалени чрез засилване на санкциите и увеличаване на енергийния износ на САЩ. Целта е да се задължи Европа да намали вноса на руски природен газ и да го замени с втечнен природен газ, транспортиран по море от други страни, включително да инвестира в повече енергийни възобновяеми източници, за да не зависи толкова от руския газ.

Друг начин за дестабилизиране на руската икономика в дългосрочен план е насърчаването на емиграцията на квалифициран персонал, особено на млади руснаци с високо ниво на образование.

В идеологическия и информационния сектор би било необходимо да се насърчи вътрешната конкуренция и в същото време да се подкопае външния имидж на Русия, като се изключи от международните форуми и се бойкотират международните спортни събития, които организира.

В геополитическия сектор въоръжаването на Украйна ще позволи на САЩ да използват централната точка на външната уязвимост на Русия, но това ще трябва да бъде внимателно изчислено, за да се държи Русия под натиск, без да се подхлъзне в голям конфликт.

Във военния сектор САЩ биха могли да се радват на големи ползи, с ниски разходи и рискове, като увеличат броя на сухопътните войски от страните от НАТО, работещи в антируска посока.

САЩ могат да се радват на големи шансове за успех и големи ползи, с умерени рискове, особено като инвестират главно в стратегически бомбардировачи и ракети с голям обсег на нападение, насочени срещу Русия.

Напускането на Договора за ядрени ракети със среден обсег и разполагането в Европа на нови ядрени ракети със среден обсег, насочени към Русия, би довело до големи шансове за успех, но би представлявало и големи рискове.

Чрез калибриране на всяка опция за постигане на желания ефект – заключават анализаторите на Ранд – Русия ще плати най-скъпата цена в конфронтация, но САЩ също ще трябва да инвестират огромни ресурси, които следователно вече няма да бъдат налични за други цели. Това също е предварително предупреждение за предстоящо голямо увеличение на военните разходи на САЩ/НАТО в ущърб на социалните бюджети.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Как да се унищожи Русия“: доклад до армията на САЩ от 2019 г., който предопредели войната - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!