Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Спира икономическият двигател на ЕС

Фабричните поръчки в Германия са намалели през април на фона на трайно високите цени, които са довели до спад в мащабните покупки, показват данните на федералната статистическа служба на страната Destatis.

Като цяло новите поръчки в промишлеността намаляха с 0,4% спрямо предходния месец. Спадът на поръчките беше по-малък от този през март, когато те се сринаха с 10,9% спрямо февруари, което беше най-големият спад от април 2020 г. по време на блокирането на Ковида-19. Въпреки това спадът е забележителен в сравнение с миналогодишните данни, когато поръчките се сринаха с 9,9% спрямо април миналата година.

Данните разкриха значителни разлики в поръчките в отделните промишлени сектори. Поръчките в производството на машини и оборудване спаднаха с 6,2 % на месечна база през април, докато при производството на различни превозни средства, което включва кораби, влакове, самолети, космически кораби и армейски превозни средства, се наблюдава спад от 34 %. Тези сектори са оказали особено силно отрицателно въздействие върху цялостната статистика, съобщи Destatis.

Новите поръчки в секторите на потребителските стоки и капиталовите стоки също намаляха, съответно с 2,5% и 1,7%. От друга страна, поръчките за електрическо оборудване и моторни превозни средства отбелязаха съответно ръст от 12% и 2,4%.

Като цяло вътрешните поръчки леко се повишиха с 1,6%. В същото време чуждестранните поръчки спаднаха с 1,8%.

Анализаторите обясняват спада на поръчките в промишлеността с повишените цени и строгата парична политика, които спъват търсенето. Германия официално навлезе в рецесия, след като отбеляза две последователни тримесечия на свиване на икономиката.

Междувременно немското министерство на икономиката заяви, че "експортно ориентираната икономика на страната страда особено много от все още слабата световна икономика и спада на поръчките от еврозоната".

Според икономистите на Commerzbank съществуващото количество поръчки може да е достатъчно, за да подкрепи германската промишленост "за няколко месеца". Въпреки това, предвид недостига на нови поръчки, промишлената активност вероятно ще отбележи "значителен спад" през втората половина на годината.

"След това промишлеността вероятно ще изиграе основна роля за това германската икономика отново да се свие."

ЕС иска да съхранява природния си газ в Украйна въпреки или точно заради риска от войната

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Спира икономическият двигател на ЕС | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!